AB'de Efrîn için ‘kaygı' var, pratik yok

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Mogherini, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgali konusunda “kaygılı” olduğunu bildidi.

Alman medya kuruluşu DW’ye göre Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini, Efrîn’deki gelişmelerden “kaygı duyduğunu” söyledi.

Brüksel’de açıklama yapan Mogherini, Türkiye'yi çatışmaların hafifleyeceği yönünde güvence vermeye çağırdı.

Uluslararası toplumun Suriye'deki çabalarının "askeri faaliyetleri kışkırtmaya değil yatıştırmaya odaklı olduğunu" savunan Mogherini, özellikle Astana üçlüsü Türkiye, Rusya ve İran'a çağrıda bulundu.

Mogherini, bu ülkelerden üzerinde uzlaşmaya varılan çatışmasızlık bölgelerinin taahhüt edildiği şekilde hayata geçirilmesi için güvence vermelerini istedi.

Avrupa Birliği, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları ve işlediği katliamlarını bugüne kadar hiç kınamadı. AB’nin sessizliği, Kürtler ve çok sayıda Avrupalı örgüt ve kurum tarafından tepkiyle karşılanıyor. Türk devleti daha önce BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararını da tanımamış, aksine bu karardan sonra saldırılarını yoğunlaştırmıştı. Türk devletinin saldırılarında yüzlerce sivil hayatını kaybetti.