AİHM: Yahudi soykırımını inkar ifade özgürlüğü kapsamında değil

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Alman neo-nazi partisinin eski bir vekilinin yaptığı başvuruyu reddetti. Mahkeme, Yahudi soykırımını inkar etmenin ifade özgürlüğü hakkı kapsamında olmadığını belirtti.

AİHM verdiği kararda, “Bu tür ifadeler Konvansiyonun (AİHS) sunduğu ifade özürlüğü korumasından yararlanamaz zira Konvansiyonun bizzat kendisine karşıdır” dedi. Mahkeme, benzer başka davalarda da aynı görüşü ifade ettiklerini belirtti.

Neo-nazi parti NPD’nin eski bölgesel vekili Udo Pastörs, 2014 yılında AİHM’e başvuruda bulunmuştu. Ülkenin kuzey doğusundaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde 2016’ya kadar seçilmiş olarak görev yapan Pastörs, 2012 yılında Alman adaleti tarafından Yahudi halkına karşı karalamada bulunduğu ve anılarına yönelik ihlalde bulunduğu gerekçesiyle mahkum etmişti. Pastörs, 2010 yılında “Sözde Yahudi soykırımı” ifadesini kullanmıştı.

AİHM, Udo Pastörs’ün başvurusunu reddederek, “Başvurucu Yahudileri karalamak için kasıtlı bir şekilde yalan beyanlarda bulunmuştu” dedi. Mahkeme kararında, Alman yargısının verdiği mahkumiyetinin ölçülü ve demokratik bir toplumda gerekli olduğunu kaydetti.