Şantaja ‘geçit vermeyen’ AB’den Türkiye’ye 500 milyon euro!

Avrupa Komisyonu, Türkiye ile 2016’da yapılan anlaşma çerçevesinde öngörülen 6 milyar euroluk yardım kapsamında 500 milyon euroluk bir tamamlayıcı yardım hazırlıyor.

AFP’ye konuşan bir Avrupalı kaynak, 500 milyon euroluk yardımın, sivil toplum örgütlerinin 3,7 milyon Suriyeli göçmene yönelik programlarını finanse etmek için verileceğini bildirdi.

Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Alman Ursula von der leyen, ayrıca Türk vatandaşlarına vize kolaylığı tanınmasını öneriyor.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Josep Borrell de Çarşamba günü Ankara ziyareti sırasında “Suriye’de en kırılgan durumdakiler için” acil 170 milyon euro yardım paketi açıkladı. Bu finansmanın, daha sonra açıklanan 500 milyon euroluk yardım diliminde yer almıyor

Avrupa Komisyonu’na göre Türkiye’ye vaat edilen 6 milyar euroluk yardımın, 4,7 milyarı için taahhütte bulundu. Bunun 3,2 milyarlık bölümü verildi.

Avrupa Birliği yetkilileri, Türk rejimin göçmen ve mültecileri sınıra taşıması ardından “Türk şantajına geçit vermeyeceklerini”, bu şantajın “kabul edilemez” olduğunu belirtmişti. AB’nin 27 ülkesinin İçişleri Bakanları da Çarşamba günü acil bir toplantı ardından ortak bir deklarasyonla, AB’nin “Türkiye’nin siyasi amaçlı göçmen baskısına başvurmasını sıkı bir şekilde reddettiğini” kaydetmişti.

27 ülke, Türkiye’yi ayrıca 2016’daki mülteci krizi sırasında yapılan anlaşma “maddelerini tamamen yerine getirmeye” çağırmıştı.