İtalya kadın ve çocuk mültecilerin girişine izin verecek

Aylardır göçmenlere yönelik sert ve dışlayıcı politikalarıyla öne çıkan İtalya’da hükümet, yardım kuruluşlarınca Akdeniz’de kurtarılan kadın ve çocukların ülkeye girişine izin verecek.

İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, Avrupa ülkelerine ‘insanlık dersi’ verecekleri iddiasında bulunurken, halen Malta açıklarında bekletilen iki yardım gemisindeki 49 kadın ve çocuğun ülkeye girişine izin verileceğini duyurdu. Di Maio sadece Alman yardım kuruluşları Sea-Watch ve Sea-Eye tarafından kurtarılan kadın ve çocukların alınacağını belirtti.

TÜM AVRUPA’YA ‘İNSANLIK DERSİ’ VERİLMİŞ!

Ülkesinin ‘Tüm Avrupa’ya yine insanlık dersi verdiğini’ savunan Di Maio, aylardır sert politikalar nedeniyle Akdeniz’de ölüme terk edilen göçmenlerden bahsetmedi. Zira Beş Yıldız Hareketi (M5) ve Kuzey Ligi’nden oluşan popülist hükümet, insani yardım kuruluşlarına ait gemilerin kurtardığı göçmenlerin ülke sahillerine yanaşmasına izin vermiyordu.

Yine bu politikalar nedeniyle Akdeniz’de bizzat Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen aramalar yetersiz kalmış ve yüzlerce göçmen hayatını kaybetmişti.

BELEDİYE BAŞKANLARI HÜKÜMETE TEPKİLİ

Öte yandan hükümetin geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanı Matteo Salvini tarafından hazırlanan ve göç yasalarını sertleştiren ‘Göç Yasası’nı sert bir biçimde eleştirdikleri bildiriliyor.

Napoli Belediye Başkanı Luigi De Magistris, Malta’da bekletilen mültecilerin tümünü kente almaya hazır olduklarını duyurdu. Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando ise, ‘insanlık dışı’ olarak nitelendirdiği yeni Göç Yasası’na karşı duracağını ilan etti.