İtalya’da yargıdan destekli intihara onay

Ötanazinin yasak olduğu İtalya’da Anayasa Mahkemesi, bazı şartların yerine getirilmesi halinde destekli intiharın yasadışı olmayacağına hükmetti.

Anaysa Mahkemesi’nin aldığı kararda, belirli şartların yerine getirilmesi durumunda destekli intiharın ceza gerektirmeyeceği vurgulandı. Karara göre, bireyin onayının olması, palyatif bakım, derin biçimde uyuşturulma ve intiharın şartlarının yerel bir ‘etik komitesi’ tarafından incelenmesi halinde destekli intihar yasadışı değil.

Karara göre, destekli intihar sadece geri dönüşü olmayan ağır bir hastalığa yakalanmış, ancak ağır tedavilerle hayatta tutulabilen ve fiziki ile psikolojik durumu tedavileri kaldıramayan kişiler için söz konusu olabilecek. Bu kişilerin bilinçlerinin yerinde olması ve karar alabilecek düzeyde olmaları da şart koşuluyor.

Anayasa Mahkemesi yargıçları, kararın İtalyan parlamentosunda kanuni değişiklikler yapılması beklentisiyle alındığına da vurgu yaptılar.

Katolik gelenekten gelen İtalya’da ötenazi yasak iken, ölmek isteyen hasta bireyleri intihara sürükleme veya intiharına yardım etme 5 ila 12 yıl arasında hapisle cezalandırılıyor.

Anayasa Mahkemesi’ndeki karar, Marco Cappato adlı bir siyasetçinin yargılandığı dava sonrasında alındı. Cappato, 2017 yılında DJ Fabo lakaplı Fabiano Antoniani isimli bir müzisyeni, geçirdiği kaza sonrasında destekli intihar için İsviçre’ye götürmüştü. Cappato hakkında bu nedenle dava açılmıştı.