İtalya’da seçimler: Hiçbir ittifakın çoğunluk şansı yok

İtalya’da Pazar günü yapılacak genel seçimler için son propaganda faaliyetleri yapılırken, anketler, hiçbir ittifakın tek başına iktidar olamayacağını gösteriyor.

Genel seçimlerde vergi kaçakçılığı suçundan seçilme yasağı bulunan eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia ile aşırı sağcı Kuzey Ligi ve Fratelli d’Italia’nın kurduğu ittifakın birinci çıkması bekleniyor. İttifakın dün yaptığı gövde gösterisinde ülkeye 140 ila 300 milyar euro maliyeti olacak vergi indirimleri, sınır güvenliği, mülteci göçünü engelleme ve sınırdışıları arttırma gibi vaatler içeren programı açıklanmıştı.

HİÇBİR İTTİFAKIN TEK BAŞINA İKTİDAR ŞANSI YOK

Seçim yasakları kapsamında son 15 günde anketlerin yayınlanması yasak olsa da, önceki anketler sağ-aşırı sağ ittifakın seçimlerden birinci güç olarak çıkacağını gösteriyor. İttifakın anketlerdeki oy oranı ortalaması yüzde 37 civarında hesaplanıyor.

Başbakan Matteo Renzi’nin adayı olduğu merkez-sol ittifakının ise bu seçimlerde yüzde 27 gibi düşük bir oyda kalması bekleniyor.

Popülist söylemleriyle bilinen Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) ise, yüzde 28 civarındaki oy oranıyla seçimlerden ikinci güç olarak çıkabileceği tahmin ediliyor.

İtalya’daki karmaşık seçim sistemine rağmen bir ittifakın çoğunluğu yakalayabilmesi için yüzde 40 ila 45 arasında oy alması yeterli gelebiliyor.

Ancak anketlerdeki sonuçlarla sandık başında alınacak oyların farklı olabileceği biliniyor. 2013 yılındaki seçimler öncesinde M5S hareketinin oyları yüzde 19-20 arasında hesaplanırken, ilk kez seçimlere katılan partinin oyları yüzde 25’i bulmuştu.