İtalya’da sağ ve aşırı sağ seçimlerin galibi

İtalya’da Pazar günü yapılan genel seçimlerde sağcı koalisyon birinci parti çıktı ama aşırı sağcı partiler tarihi sonuçlar elde ettiler. Ülke bu seçimlerle siyasi bir belirsizlik içerisine sürüklendi.

Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia ile Kuzey Ligi ve küçük parti İtalya Kardeşleri (Fratelli d’Italia) tarafından kurulan koalisyon oyların yüzde 37’sini aldı. Koalisyon içerisindeki aşırı sağcı Matteo Salvini’nin Kuzey Ligi, seçim tahminlerinin başında yer alıyor. Kuzey Ligi, Avrupa düzeyinde Fransa’daki aşırı sağcı Le Pen ile ittifak halinde bir parti olarak dikkat çekiyor.

Kuzey Ligi’nin yürüttüğü seçim kampanyası sık sık şiddet olayları ile gündeme geldi. Göçmen karşıtı bir politika izleyen ve AB’ye şüpheyle bakan bu parti, önemli bir yükseliş gösterdi.

Sistem karşıtı aşırı sağcı partiler olan 5 Yıldız Hareketi ise bu seçimlerde İtalya’nın birinci partisi oldu. Bu parti yüzde 32 oy aldı.

Bu sonuçlara bakılırsa mecliste hiçbir parti ya da koalisyon çoğunluğu sağlayamadı. Seçmenler 630 parlamento üyesi ve 315 senato üyesini belirlemek için sandık başına çağrılmıştı. 5 Yıldız Hareketi aldığı sonuçlarla 192 ile 235 arasında sandalye elde edecek.

Merkez solda Matteo Renzi’nin Demokrat Partisi yüzde 20’nin altında elde ettiği oyla kötü bir sonuç aldı. 2014’teki Avrupa seçimleri ile karşılaştırıldığında oylarının yarısını kaybetmiş oldu.