İtalya da pasif ötenaziye imkan tanıyacak

İtalya, tedavi edilmesi mümkün olmayan ve ağır acı çeken hastaların pasif ötenazi hakkını tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

İtalyan Senatosu’nda yapılan oylamada, ‘Biotestamento’ adıyla geçen yasa tasarısı 71 hayır oyuna karşılık 180 evet oyuyla kabul edildi. Böylelikle ülkede uzun süredir tartışılan ve iyileşme şansı bulunmayan hastaların yaşamlarının devamı hakkında karar vermesi hakkı tanınıyor.

Yasaya göre hastalar, henüz karar alabilecek durumda oldukları tedavi aşamasında ‘karar alamayacak duruma geldikleri zamanda’ alınmasını istediği önlemleri belirleyecek. Şayet hasta kişi, hastalığının en ağır ileri aşamasında suni beslenme dahil tedavisinin kesilmesini isterse, bu talebi yerine getirilecek.

İtalya’daki ötenazi tartışmaları 1992-2009 yılları arasında suni beslenmeyle komada hayatta tutulan Eluana Englaro üzerinde şekillenmişti. Englaro’nun ailesinin 1999 yılında yaptığı başvuru 10 yıl sürmüş ve 2009 yılında suni beslenmeye son verilmişti.

HANGİ ÜLKELER TANIYOR?

Avrupa ülkeleri arasında hastanın doğrudan insan eliyle ölümüne imkan tanıyan aktif ötenazi hakkı sadece Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve İsviçre’de tanınıyor. Diğer birçok ülkede ise, pasif ötenazi olarak da bilinen ve en son aşamada tedavinin kesilmesi yoluyla hastanın ölmesine imkan tanınan sınırlı yasalar mevcut. Bu hak Almanya, Norveç, Avusturya ve İsveç gibi ülkelerde hastanın talebi üzerine mümkün.

İtalya’da tanınan hak daha çok pasif ötenazi olarak biliniyor. Öncesinde ise hiç kurtulma şansı olmasa bile bir hastanın intihar etmesine yardımcı olmak cinayetle eşdeğer tutuluyordu.