İtalya’da Berlin saldırısıyla bağlantılı 5 gözaltı

İtalya polisi, Berin’de 2016 sonunda kamyonla düzenlenen saldırı ile bağlantılı oldukları şüphesiyle 5 kişiyi gözaltına aldı.

Reuters’a bilgi veren adli kaynaklar, İtalyan polisler “geniş bir anti-terör operasyonu” çerçevesinde ülkenin merkezi ve güneyinde 5 Tunus vatandaşını gözaltına aldı.

Operasyon kapsamında Roma ve Napoli gibi kentlerin yanısıra Latina, Viterbe, Caserta ve Maera gibi küçük kentlerde aramalar yapıldı.

Adli kaynaklar sözkonusu kişilerin, Berlin saldırısıyla bağlantılı olduklarından şüphe edildiğini bildirdi.

Berlin’de 19 Aralık 2016’da Anis Amri isimli saldırgan tarafından bir saldırı düzenlenmiş, 12 kişi hayatını kaybetmişti. Tunus vatandaşı Amri, saldırıdan dört gün sonra Milan yakınında İtalyan polisi tarafından öldürülmüştü.

Savcılar, gözaltına alınan kişilerin aralarında “uluslararası terörizmle” bağlantılı faaliyetler ve evrakta sahtecilik gibi bir çok suç işlediklerinden şüphe ediyor. Bu kişiler, İtalya’da radikalleşen Tunusluların İtalya’ya kaçak girişlerini de teşvik etmekle suçlanıyor.

Ancak adli kaynaklara göre mevcut durumda, beş kişinin Berlin’deki saldırı hazırlığına doğrudan katıldıkları veya İtalya’da saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu gösteren herhangi bir bulgu yok.

İtalyan polisi Çarşamba günü de kamyonla saldırı düzenleme hazırlığı içinde olduğundan şüphe edilen Fas kökenli bir kişinin yakalandığını duyurmuştu.

İtalyan La Stampa gazetesine konuşan İçişleri Bakanı Marco Minniti, DAİŞ çetelerinin İtalya üzerindeki tehdidinin hiç bu kadar büyük olmadığını söyledi. Bakan Minniti, çetelerin Suriye ve Irak’ta yenilgisi ardından çok sayıda çete mensubunun Avrupa’ya çıkmaya çalıştığına dikkat çekti. Bakan, yılın başından bu yana İtalyan makamların “ülke güvenliği için tehlikeli olarak değerlendirilen çoğu Müslüman” 29 yabancıyı sınırdışı ettiğini söyledi.