İsviçre'de pandemi yayılıyor, vaka sayısı 7 bini geçti

Koronavirüs salgınının önüne geçilemeyen İsviçre’de, vaka sayısı 7014’de, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 60’a yükseldi.

Merkez üssü Avrupa haline gelen ve dünya genelinde gün geçtikçe yayılan Covid-19 pandemisinin etkili olduğu ülkelerden birisi de 8,5 milyon nüfusa sahip olan İsviçre. Koronavirüsü salgını ile mücadele kapsamında bir dizi radikal kararların alınıp, uygulamaya konulduğu ülkede virüsün yayılma oranın önüne geçilemiyor.

VAKA SAYISI GÜNDE 1000 ARTIYOR

Federal Halk Sağlığı Ofisi’nin (OFSP) Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, ülke genelinde virüse yakalananların sayısı bir önceki güne göre 900 artarak, toplamda 7014’e ulaştı. Salgından kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 60 olarak verildi. Kantonların verilerine göre ise bu rakamlar daha yüksek.

OFSP’nin verilerine göre, ülkede vakalar günlük olarak 1000’nin üzerinde artış gösteriyor. Buna paralel olarak da hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

TESSİN KANTONU KORKUTUYOR

Ülkede Korona virüsten en çok etkilenen bölge ise İtalya sınırında bulunan Tessin Kantonu. Adeta bir trajedinin yaşandığı bölgede, bugüne kadar 37 insan hayatını kaybetti.

Her gün artan vakalar karşısında bölgedeki hastanelerin kapasitesi dolarken, kanton yetkilileri ise bugün yeni kararlar aldığını açıkladı. Daha önce alınan kararlara ek olarak, bölgedeki inşaat sektörü ve fabrikalarda yani eczaneler ve gıda ürünü satan marketler dışında bütün alanlar kapatıldı. Alınan kararlar kapsamında, 65 yaş üstü insanlara alışveriş yapma yasağı da getirildi.

Bölgeye yönelik Federal Hükümeti daha radikal kararlar almaya çağıran uzmanlar, Covid-19’un yayılma oranının önüne geçilmezse bölgede daha ağır bir trajedinin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

5’TEN FAZLA İNSANIN BİR ARAYA GELMESİ YASAK!

Alınan OHAL kararlarına rağmen sokağa çıkma yasağının ilan edilmediği İsviçre’de Federal yetkililer sık sık vatandaşlarına iş ve acil ihtiyaç dışında ‘evde kalın’ çağrısı yapıyor. 5’ten fazla insanın bir araya gelmesini yasaklayan Federal Konsey, yasağa uymayanları 100 İsviçre Frankı ile cezalandırılacağını duyurmuştu.

Öte yandan, Federak Konsey, krizden etkilenen şirketlere ve çalışanların mağduriyetlerini gidermek amacıyla 42 milyar frank destek açıklamasında bulunmuştu.