İsrail, uzun menzilli füzesavar sistemini ABD’de test etti

İsrail Savunma Bakanlığı, ABD ile birlikte Alaska eyaletinde uzun menzilli bir füzesavar sistemini “başarıyla” test ettiklerini açıkladı.

Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada sözkonusu sistemin, atmosferin üzerindeki füzeleri başarılı bir şekilde vurduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Bugün, İsrail bize Karşı İran’dan veya başka yerden atılabilecek balistik füzelere karşı koyma kapasitesindedir” dedi.

Netanyahu, bu gelişmenin İsrail’in güvenliği için büyük bir başarı olduğunu savundu.

Arrow-3 isimli sistemin testleri Alaska’da yapıldı. İsrail Savunma Bakanlığı, bu sistemin kapasitelerinin İsrail’de denenmesinin mümkün olmadığı için ABD’de test edildiğini ifade etti.

Finansmanı konusunda ABD’nin de ortak olduğu Arrow sistemi, Israeli Aerospace Industries tarafından Amerikalı Boeing şirketi ile birlikte tasarlandı.

Füzesavar denemesi, İran ile gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, yaptırımlara geri dönmesinden bu yana sürekli tırmanan bir gerilim yaşanıyor. İsrail askeri açıdan bölgenin en güçlü ülkesi olarak değerlendirilirken, bölgede nükleer güç olan tek ülke olarak dikkat çekiyor.