İsrail hükümeti yasadışı yerleşimler konusunda anlaşamıyor

İsrail Savunma Bakanı, işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerin ‘diğer tüm yerleşimleri zora soktuğunu’ savunurken, Başbakan Netanyahu’nun tersi bir görüşte olduğunu duyurdu.

Başbakan Benyamin Netanyahu, Filistin topraklarında İsrail tarafından izin verilen ve 1967’den bu yana kurulan tüm kolonilere sahip çıkmıştı. Netanyahu, koloniler arasında ‘yasadışı’ veya ‘legal’ diye ayrım yapılmasına karşı çıkmıştı.İsrail Savunma Bakanı, işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerin ‘diğer tüm yerleşimleri zora soktuğunu’ savunurken, Başbakan Netanyahu’nun tersi bir görüşte olduğunu duyurdu.

Ancak Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail hükümetinin izni dışında inşa edilen yerleşimlere karşı olduğunu söyledi. İzinsiz olmaları nedeniyle bu kolonileri ‘vahşi’ olarak niteleyen Lieberman, 18 Ağustos’da Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilen bir yasaya da dikkat çekti.

Hükümetin öncülük ettiği yasa, İsrail hükümetinin izni olmadan kurulan yerleşim birimlerinin çevresinde Filistinlilere ait olan toprakların satın alınarak, ‘kolonilerin yasalaştırılmasını’ amaçlıyordu.

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE HEPSİ YASADIŞI

İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı arasındaki bu çelişkilere rağmen uluslararası hukuka göre 1967’den bu yana İsrail işgali altında olan Batı Şeria’daki tüm yerleşimler ‘yasadışı’ olarak kabul ediliyor. İsrail hükümetinin izin verdiği yerleşimler de bu anlamıyla zaten yasadışı bir konumda.

Batı Şeria’daki yerleşimler Filistin topraklarını ‘bölük pörçük hale getirmeleri’ nedeniyle ‘iki devletli çözüm’ önündeki en büyük engel olarak görülüyor.