İsrail-Hamas savaşı Yemen’e sıçradı: ABD ve İngiltere Husileri vurdu

ABD ve Birleşik Krallık, Gazze'deki Filistinlilerle "dayanışma" amacıyla haftalardır Kızıldeniz'deki uluslararası deniz taşımacılığını hedef alan Husileri vurdu. Moskova, Pekin ve Tahran saldırıya tepki gösterdi. Husiler tehdit etti.

Reuters'a konuşan dört ABD'li yetkili, ABD ve İngiliz hava kuvvetlerine ait uçakların perşembeyi cumaya bağlayan gece 00:30 sularında Yemen'deki Husi isyancılarla bağlantılı hedefleri vurmak üzere harekete geçtiğini söyledi.

Bölgede faaliyet gösteren gemi ve denizaltılardan da Tomahawk seyir füzeleri ateşlendi. Hudeyde limanında ve başkent Sanaa'da yüksek sesli patlamalar olduğu bildirildi.

BIDEN UYARDI

ABD Başkanı Joe Biden kısa bir süre sonra ABD ve Birleşik Krallık'ın Kızıldeniz'de "Husi isyancılar tarafından seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmak için kullanılan Yemen'deki bir dizi hedefe başarılı saldırılar gerçekleştirdiğini" doğruladı.

Biden bu saldırıyı "savunma amaçlı" olarak tanımladı. Amerikan Başkanı ayrıca Amerika'yı ve uluslararası ticareti korumak için gerekirse "başka önlemler almakta tereddüt etmeyeceği" uyarısında bulundu.

AVUSTRALYA, BAHREYN, KANADA VE HOLLANDA DA DESTEKLEDİ

ABD Başkanı, dünya ticareti için hayati önem taşıyan bu bölgede ticari gemilere yönelik saldırılara yanıt olarak gerçekleştirilen bu operasyonun Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın "desteğine" sahip olduğunu ifade etti.

RISHI SUNAK: GEREKLİ VE ORANTILI

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak "gerekli" ve "orantılı" saldırılar düzenlediklerini savundu.  

Sunak, "Uluslararası toplumun defalarca uyarmasına rağmen Husiler Kızıldeniz'de saldırılar düzenlemeye devam etti ve bu hafta da İngiliz ve Amerikan savaş gemilerine karşı saldırılar düzenledi. Bu böyle devam edemez (...) Bu nedenle meşru müdafaa kapsamında sınırlı, gerekli ve orantılı tedbirler aldık" dedi.

PENTAGON: HUSİLERİN KABİLİYETİNİ BOZMAK AMACIYLA SALDIRI YAPILDI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu saldırıların Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırma kapasitelerini azaltmak amacıyla radarları, insansız hava araçlarını ve füze altyapılarını hedef aldığını vurguladı.

Pentagon şefi yaptığı açıklamada "Bu operasyon Husilerin denizcileri tehlikeye atma ve dünyanın en önemli nakliye yollarından birinde uluslararası ticareti tehdit etme kabiliyetini bozmak ve azaltmak için tasarlanmıştır" dedi.

Üst düzey bir ABD askeri yetkilisi basına yaptığı açıklamada "Sivillere yönelik "ikincil zarar riskini azaltmak amacıyla hassas mühimmatlarla çok hassas yerlerde çok hassas kabiliyetleri hedef aldıklarını” ifade etti.

HUSİLERDEN YENİ TEHDİT

Husi televizyon kanalı Al-Massirah, hava saldırılarının Yemen'in başkenti Sana'ya ve Husilerin kontrolündeki Hudeyde ve Saada kentlerine düzenlendiğini duyurdu.

Husi Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin El-Ezzi "Ülkemiz Amerikan ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve uçaklarının büyük bir saldırısıyla karşı karşıya" dedi.

El-Ezzi, "Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya ağır bir bedel ödemeye ve bu saldırının ağır sonuçlarına katlanmaya hazır olmalıdır" tehdidinde bulundu.

HUSİ SÖZCÜSÜ: SALDIRININ HAKLI GEREKÇESİ YOK

Yemen'deki Husilerin sözcüsü Muhammed Abdül Selam, "Kızıldeniz'deki uluslararası deniz taşımacılığına yönelik bir tehdit olmadığı için (...) Yemen'e yönelik bu saldırının hiçbir haklı gerekçesi yoktur ve hedef İsrail gemileri ya da işgal altındaki Filistin'deki limanlara giden gemilerdi ve öyle kalacaktır" dedi.

KIZILDENİZ’DE 7 EKİM’DEN BU YANA SALDIRILAR ARTTI

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana, İran'a yakın olan ve Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol eden Husi isyancılar, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını belirterek, Kızıldeniz'deki saldırılarını arttırdı.

ABD, dünya ticaretinin yüzde 12'sinin gerçekleştiği bu bölgedeki deniz trafiğini korumak iddiasıyla aralık ayında bölgeye savaş gemileri konuşlandırmış ve uluslararası bir koalisyon kurmuştu. Bazı armatörler saldırılar nedeniyle bölgeden geçişi durdururken, bu durum Avrupa ile Asya arasındaki nakliye maliyetlerini arttırıyor.

Bu hafta başında ABD ve İngiliz kuvvetleri Kızıldeniz'de Husiler tarafından ateşlenen 18 insansız hava aracı ve 3 füzeyi düşürdü. Washington bu saldırının İran tarafından tasarlanmış karmaşık bir saldırı olduğunu iddia etti.

SUUDİ ARABİSTAN ENDİŞEYLE TAKİP EDİYOR

Komşu ülke Suudi Arabistan, Yemen'deki gelişmeleri "endişeyle" takip ettiklerini açıklarken, "itidal" çağrısında bulundu. Suudi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Krallığın "Kızıldeniz'deki askeri operasyonları ve Yemen'deki bazı bölgelere düzenlenen hava saldırılarını büyük bir endişeyle takip ettiği" belirtilerek "gerilimin tırmanmasından kaçınılması" çağrısında bulunuldu.

MOSKOVA’DAN ABD VE İNGİLTERE’YE TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, cuma günü yaptığı açıklamada ABD ve İngiltere’nin saldırılarını kınayarak "tırmanmaya" yol açan ve "yıkıcı hedefleri" olan bir tedbir olduğunu belirtti.

Maria Zakharova, Telegram'da şunları yazdı: "ABD'nin Yemen'deki saldırıları, Anglosaksonların BM Güvenlik Konseyi kararlarını çarpıtmalarının ve yıkıcı hedeflerine ulaşmak için bölgedeki durumu tırmandırmak adına uluslararası hukuku tamamen hiçe saymalarının bir başka örneğidir."

ÇİN ENDİŞESİNİ İFADE ETTİ

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, "Çin, Kızıldeniz'deki gerilimin tırmanmasından endişe duyuyor" dedi. Ning, "ilgili tarafları sakin olmaya ve çatışmanın yayılmasını önlemek için itidalli davranmaya" çağırdı.

İRAN ŞİDDETLE KINADI

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanani yaptığı açıklamada "ABD ve Birleşik Krallık tarafından Yemen'in çeşitli şehirlerine karşı gerçekleştirilen askeri saldırıları şiddetle kınadı".

FRANSA ORTAKLARINI DESTEKLİYOR

Fransa, Husiler tarafından gerçekleştirilen ve seyrüsefer hak ve özgürlüklerine zarar veren saldırıları kınadığını yineler ve Husilerden bu saldırılara derhal son vermelerini talep etti. Fransa, Husilerin bu silahlı eylemleriyle bölgedeki gerilimin tırmanmasında son derece ağır bir sorumluluk taşıdığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Fransa, geçen yıl 9 ve 11 Aralık tarihlerinde Languedoc fırkateyninin insansız hava araçlarını imha etmek üzere görevlendirilmesinde olduğu gibi, sorumluluklarını üstlenmeye ve ortaklarıyla birlikte bu bölgede deniz güvenliğine katkıda bulunmaya devam edecektir” denildi.