İspanya ve Fas’a ‘göçmenlere kötü muamale’ suçlaması

Afrika ve Avrupa ülkelerinden göçmenlere yardım eden militanlar ile araştırmacıların oluşturduğu Migreurop adlı kuruluş, İspanya ve Fas hükümetlerinin göçmen karşıtı önlemleriyle ölümlere yol açtıklarına dikkat çekti.

Migreurop açıklamasında, Yunanistan ve İtalya’ya mülteci göçünün engellenmesine yönelik önlemler nedeniyle Fas üzerinden İspanya’ya göçlerde artış olduğu hatırlatıldı.

2017 yılında Fas’tan İspanya’nın bölgedeki anklavları Ceuta ve Melilla’ya geçmek isteyen göçmenlerin sayısında artış olduğu kaydedilen açıklamada, geçtiğimiz yıl 249 göçmenin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bu yılın başından itibaren Akdeniz’de boğulan göçmen sayısının 520 olduğu dile getirilen açıklamada, bunların 140 kadarının ise İspanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenler olduğu ifade edildi.

Migreurop açıklamasında, Fas’ın kuzeyindeki Ceuta ve Melilla adlı İspanyol anklavlarının etrafındaki duvar ve tel örgülerin inşasının çok sayıda genç göçmeni Akdeniz’i geçmeye zorladığına dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca, iki ülkenin askeri birliklerinin Afrikalı göçmenlere karşı şiddete başvurmaları, kadın ve çocukların dahi bu şiddete maruz kalmaları sert bir dille eleştirildi.

İspanya’ya bağlı özerk kentlerden olan Ceuta, Cebelitarık Boğazı’nın Akdeniz tarafında yer alıyor ve Fas ile kara sınırı bulunuyor. Fas’ın kuzeydoğusunda Akdeniz kıyısındaki Melilla şehri de İspanya’ya bağlı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi İspanya’ya giriş yapmak isteyen göçmenlerin bu iki kente girişini engellemek isteyen Madrid hükümeti, iki kenti tel örgüler ve yüksek duvarlarla çevrelemişti.  Ceuta ve Melilla’ya giriş yapmak için yüzlerce göçmenin topluca giriş yapmaya çalıştığı anlara dair görüntüler sık sık gündeme geliyor.