"İspanya diktatörlüğe doğru kayıyor"

İspanya’da bağımsızlıkçı kanadın siyasi lideri Carles Puigdemont’un avukatı Paul Bekaert, İspanya’nın diktatörlüğe doğru kaydığını söyledi.

Catalan lider Puigdemont, Almanya’da gözaltına alındı. Bu Pazartesi günü hakim karşısına çıkarılması bekleniyordu. Schleswig kentide bir hakimin Puigdemont’un kimliğini doğrulaması ve İspanya’nın talebini değerlendirmesi gerekiyor. Alman polisi, Pazar günü Finlandiya’ya bir konferans için gitmeye çalışan Puigdemont’u Almanya-Danimarka sınırında gözaltına almıştı.

İspanya’da muhafazkar merkezi yönetim Puigdemont’u isyan çıkarmak ve ayrılıkçılıkla suçluyor. Cuma günü hakkında yeniden Avrupa tutuklama emri çıkaran İspanya, Puigdemont’un iadesini istiyor. Puigdemont, sınırdışı edilmesi halinde 30 yıla varan hapis riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Katalan, beş ay önce tek taraflı ilan edilen bağımsızlıktan bu yana sürgünde yaşıyor.

Avukatı Paul Bekaert, “Almanya’nın İspanya tarafından çıkarılan Avrupa tutuklama kararını reddetmesi için çok neden var. Çünkü özellikle bu karar siyasi muhalifleri cezaevine atmak için kullanılıyor. Hakimin, İspanya’nın bir diktatörlüğe doğru kaydığını, bir demokrasinin olmadığını zira seçilenlerin cezaevine konulduğun da dikkate alacağını tahmin ediyorum” dedi.

Puigdemont’un gözaltına alınması Katalonya’da büyük tepkiyle karşılandı. Pazar günü 55 bin kişi Barselona’da sokaklara çıkarak “Avrupa’nın utancını” protesto etti. Kitle Avrupa Komisyonu bürosu ve Almanya konsolosluğuna yürürken polis müdahale etti ve çatışmalar yaşandı. 17 kişi yaralandı.

Katalonya’da bağımsızlık referandumu ve tek taraflı bağımsızlık ilanı ardından Yüksek Mahkeme, Ekim ayında 25 yetkiliyi ayrılıkçılıkla suçlamıştı. Bunlardan 13’ü ayrıca “isyanla” da suçlanmıştı. Aralarında Katalan yönetiminin başına geçmesi istenen Jordi Turull’un da olduğu beş bağımsızlık yanlısı yetkili tutuklanmıştı.