İspanya’dan bir Katalan lidere daha tutuklama kararı

Katalonya halkı üzerindeki baskı politikaları Aralık ayındaki erken seçimlerle ciddi darbe yiyen İspanya, bağımsızlık yanlısı siyasetçileri hapisle sindirme siyasetine devam ediyor.

Bugün çağrıldığı Madrid Yüksek Mahkemesi’ndeki davasına gitmeyen bağımsızlık yanlısı Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) Genel Başkanı Anna Gabriel hakkında da tutuklama kararı çıkarıldı. Tutuklama kararının ‘ulusal’ düzeyde olduğu belirtildi.

Karara ilişkin açıklama yapan ve daha önceden İsviçre’ye sığınan Anna Gabriel ise, İspanyol yargısının kararına uymayacağının altını çizdi. Hakkındaki tutuklama tehlikesi nedeniyle İsviçre’de kalmayı planladığını söyleyen Gabriel, “Siyasi faaliyetlerim nedeniyle takibat altındayım ve hükümet medyası şimdiden beni suçlu ilan etti” diyerek, tepki gösterdi.

Gabriel’in İsviçre’den istenmesi halinde dahi iade edilmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İspanya’da daha önce de çok sayıda Katalan siyasetçi hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştı. Bunların başında eski Bölge Başkanı Carles Puigdemont gelirken, farklı partilerden 4 üst düzey yönetici halen hapiste tutuluyor.

1 Ekim’deki referandumda halkın çoğunluğu bağımsızlık yönünde oy kullanmış, İspanya hükümeti ise özerk kurumları gasp ederek erken seçim kararı almıştı. Erken seçimde de yine bağımsızlık yanlısı partiler Katalonya Parlamentosu’nda çoğunluğu yakalamıştı.