İspanya’da seçmenler sandık başına gitti

İspanya’da genel seçimler için saat 09.00’dan itibaren oy büroları açıldı.

Anketler Sosyalist Parti’nin seçimleri önde bitireceğini gösterse de, düşünce kuruluşları Sosyalist Parti’nin Parlamento’da mutlak çoğunluk sağlama kapasitesinden şüphe ediyor.

Seçimlerin diğer bir belirsizliği ise aşırı sağcı Vox’un ne kadar oy olacağı ile ilgili. Son aylarda anketlerde tırmanışını sürdüren Vox’un parlamentoya önemli sayıda vekil ile girmesi bekleniyor.

Seçim kampanyası ulusal kimlik ve cinsiyet eşitliği üzerine yoğunlaştı. Seçim sonuçlarının açıklanması ardından da yoğun bir müzakere döneminin başlayacağı belirtiliyor. En az beş parti koalisyon hükümetine girebilecek pozisyonda yer alıyor. Bu denklemin, tartışmaları zorlu kılması bekleniyor.

El Pais gazetesinde yayınlanan son ankette mevcut başbakan Pedro Sanchez’in Sosyalist Partisi’ne (PSOE) yüzde 30 oy verilirken, sağcı Halk Partisi’nin (PP) oyları yüzde 20 dolayında görünüyor. Merkezci Ciuddanos’a destek yüzde 14, solcu Podemos’a yüzde 12, aşırı sağcı Vox’a yüzde 11 olarak ankete yansıdı. Oy büroları, saat 20.00’de kapanacak.

İspanya’da çift parti (PSOE ve PP) hakimiyeti 2015’teki seçimlerde sona erdi. Yeni partilerin parlamentoya girişiyle siyasi yaşam altüst oldu. Solda Podemos, merkez sağda Ciudadanos’un güçlü varlık göstermesi, siyasi tabloyu ve tartışmaları değiştirdi. Halen siyasette istikrarsızlık devam ediyor. Bir yanda ittifak teşebbüsleri yer alırken, diğer yanda gensoru önergeleri, yolsuzluklar ve Katalan krizi var.

Katalonya’nın bir buçuk yıl önceki tek taraflı bağımsızlık ilanı ve sonrasındaki baskı kampanyasından sonra, bu kriz yakıcılığını koruyor. Şubat ayından beri 12 bağımsızlıkçı Katalan yöneticinin davası, Mayıs ortasına kadar sürece. Bu dava da seçim kampanyalarını besliyor. Dava, genel seçimlere götüren bütçe krizinin kökeninde yer alıyor.

Pedro Sanchez, bir çoğunluk oluşturmak için Katalan bağımsızlıkçılara güvenmek istemediğini söylerken, yeni bir kendi kaderini tayin hakkı referandumunu da reddediyor. Sanchez, bununla birlikte daha fazla özerklik özü verdi. Sağ ve aşırı sağ ise, Sanchez’i “ihanetle” suçluyor.