İslami Cihad roket atışlarına yeniden başladı

Filistinli örgüt İslami Cihad, iki günlük çatışmaların ardından İsrail’e yönelik “askeri misillemeye” son verdiklerini duyurdu. Ancak kısa bir süre sonra

Yazılı bir açıklama yapan İslami Cihad, Gazze Şeridi’nde üç savaşçılarının ölümüyle sonuçlanan iki günlük çatışmaların ardından eylemlerine son verdiklerini bildirdi.

İslami Cihad, “El Kudüs Tugayları, Han Yunus (Gazze) ve Şam’daki cinayetlere misillemelerine son verdiğini duyurur” dedi.

Açıklamada Pazar gününden bu yana İsrail’e yönelik 60 dolayında roket atışı yapıldığı belirtildi.

İslami Cihad, kısa bir süre sonra yaptığı yeni bir açıklamada, İsrail ordusunun hava saldırılarının sürmesi nedeniyle, roket atışlarına yeniden başladıklaırnı duyurdu. 

İran’a yakın olarak değerlendirilen İslami Cihad ile İsrail arasındaki yeni gerilimler, İsrail’de yapılacak genel seçimlerden bir hafta öncesine denk geldi. Seçimler Başbakan Benyamin Netanyahu’nun siyasi geleceği için hayati önemde görülüyor.

Netanyahu, Pazartesi yaptığı açıklamada “İslami Cihad ve Hamas’ın bunun böyle devam edemeyeceğini anlamaları gerekir. Eğer saldırılarını tamamen durdurmazlarsa, -ki bir veya iki günden değil nihai olarak durdurmalarından bahsediyorum- kapsamlı bir askeri operasyonla ileriye doğru gitmemiz gerekecek” diye uyardı.

İsrail hava kuvvetleri roket atışlarını gerekçe göstererek, İslami Cihad’ın Gazze Şeridi ve Şam’daki noktalarını bombalamıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre hava saldırılarında ikisi İslami Cihad üyesi olmak üzere 6 savaşçı öldü.

Kasım ayında da İsrail, Gazze Şeridi’nde İslami Cihad’a yönelik ani operasyonlar düzenlemişti. İsrail ordusu, İslami Cihad’ın önemli bir komutanı olan Baha Ebu El Ata’yı da öldürmüştü. İsrail, roket atışlarından El Ata’yı sorumlu tutuyordu.

Buna misilleme olarak da İslami Cihad da İsrail’e yönelik yüzlerce roket atışında bulunmuştu.