İsfahan’daki eylemler büyüyor, yayılıyor

İran’ın İsfahan kentinde hayat pahalılığı, yolsuzluklar, elektrik ve su kesintilerine karşı başlayan protesto eylemleri büyüyor.

İsfahan’daki eylemler üçüncü gününde devam ederken, diğer bir çok kente de yayıldı.

İsfahan’ın Şapur Cedid kasabasında Çarşamba günü yapılan eylemlerde “Hamaney defol”, “Diktatöre ölüm”, “Korkmayın, birlikteyiz”, “Düşmanımız burada, Amerika olduğu yalandır” gibi sloganlar dikkat çekti.

Rejim güçleri eylemcilere gaz bombaları ile müdahale ederken, gençler çatıştı ve gaz bombalarına karşı lastikler yaktı. Bazı sokaklarda, rejim güçleri eylemciler karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.

Emir Kebir, Muşhir El Duwleh ve Hazardestan caddelerinde İsfahanlı eylemciler ve devlet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Şapur Cedid ilçesi üzerinde dumanlar yükseldi. Sokaklar adeta savaş alanına döndü.

İsfahan’daki eylemler üçüncü gün de devam ederken, devlet güçlerinin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Başkent Tahran’ın batı banliyösü Kerec’de de Salı günü Guhardaşt meydanında protesto eylemleri yapıldı. Eylemde “Yüksek fiyatlar! Enflasyon! İnsani felaket: Artık hoş göremeyiz”, “Diktatöre ölüm”, “Halk can çekişiyor, Hamaney kendisini Allah sanıyor”, “Mollalar defolun” ve “Korkmayın, hep birlikteyiz” gibi sloganlar atıldı. Eylemler gece geç saatlere kadar devam ederken, sık sık polisle çatışmalar yaşandı.

Meşed’de de kent sakinleri sokaklara çıkarak, İran rejimin ekonomi ve sosyal politikalarını protesto etti. Başkent Tahran’da da eylem çağrıları var.

İran’da aşırı sıcaklar, kuraklık, İran riyalinin dolar karşısında tarihi değer kaybetmesi, yolsuzluklar ve diğer bir çok siyasi ve toplumsal sorun karşısında haftalardır protesto eylemleri ve grevler var. Kamyoncular bir haftadır grevde ve ülkeyi felç etmiş durumda. Benzin istasyonlarındaki kuyruklar giderek uzuyor. Pazarlar boşaldı. İranlı yetkilileri de endişe sardı. Onlarca yıl önce Şah rejimi, petrol işçilerinin eylemi ile ağır darbe almıştı.