İran yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyum üretmeye başladı

İran devleti, Fordo tesisinde yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretmeye başladıklarını duyurdu.

16 Eylül’den bu yana benzeri görülmemiş bir halk ayaklanmasının yaşandığı İran’da, devlet nükleer anlaşmada öngörülen yüzde 3,67 oranındaki zenginleştirilmiş uranyum eşiğini aşan bir üretimi duyurdu.

Isna haber ajansına göre İran Fordo tesisinde yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyum üretmeye başladığını açıkladı.

İran ile Batılılar arasında 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma, İran’ın atom bombası elde etmesini engellemeyi hedefliyor. İran bu suçlamaları sürekli reddetti. ABD’nin Donald Trump döneminde nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara başlaması ile birlikte İran da kademeli olarak anlaşmadaki taahhütlerini askıya almaya başladı.

İran nisan 2021’da ülkenin merkezindeki Natanz tesisinde yüzde 60 uranyum zenginleştirmeye başladığını duyurmuştu. Atom bombası üretmek için yüzde 90 zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyuluyor.

Uranyumun yüzde 60 zenginleştirilmeye başlandığı duyurulan Fordo yer altı tesisi, Tahran’ın 180 kilometre güneyinde bulunuyor. Bu site 2019’da çalışmaya başladı.

Pazar akşamı bir açıklama yapan İranlı yetkililer, ABD, Fransa, İngiltere ve almanya tarafından Tahran’ın “yetersiz” işbirliğini eleştiren kararı ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) karşı tedbirler aldıklarını duyurmuştu.