İran yörüngeye iki uydu yerleştirecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “gelecek günlerde” İran yapımı iki uydunun yörüngeye yerleştirileceğini açıkladı.

Ruhani’nin açıklamaları İran devlet televizyonunda yayınlandı. Ruhani, “Önümüzdeki günlerde uzaya iki uydu fırlatacağız” dedi.

Ruhani, “Peyam uydusu ve taşıyıcı füzesi kendi ülkemizde ve bu ulusun gençliği tarafından üretildi” diye ekledi.

Devlet televizyonuna göre, uydu 600 kilometre yükseklikte Dünya’nın çevresinde dönecek. Cumhurbaşkanı, her iki aygıtın Tahran’daki Amirkabir Teknoloji Üniversitesi’nde üretildiklerini belirtti.

Geçen Çarşamba günü İletişim Bakanı Muhamed Cevad Azeri Cehrumi, Peyam uydusu ile “Doosti” adlı ikinci bir uydunun başarılı bir şekilde test edildiğini ve yakında iyi haberlerin duyurulacağını söylemişti.

250 kilometre yüksekliğe yerleştirilecek Doosti’nin, Peyam ile aynı görevi yürüteceği bildirildi.

ABD yönetimi, 3 Ocak’ta yaptığı açıklamada İran’ı uzay programı çerçevesindeki füze denemelerinden vazgeçmeye çağırmıştı. ABD, bu faaliyetleri “provokasyon” olarak değerlendiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu tür denemelerin İran’ın bir kez daha BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararına meydan okuma anlamına geldiğini belirtti. Pompeo, BM Güvenlik Konseyi kararının İran’ı nükleer başlık taşıyabilecek balistik füzelerle bağlantılı hiçbir faaliyette bulunmamaya çağırdığını sözlerine ekledi.

Pompeo, “ABD, İran’ın uluslararası güvenlik ve istikrarı tehlikeye atan yıkıcı politikaları karşısında elleri kolları bağlı kalmayacak” diye uyardı.

Tahran yönetimi, suçlamaları reddederek uzay faaliyetlerinin BM kararını ihlal etmediğini belirtiyor.