İran yargısı tutuklanan göstericiler için özel mahkemeler planlıyor

İran'daki protestolar sırasında tutuklanan göstericiler “özel” mahkemelere çıkarılacak. Yargıya göre, “isyan çıkaranlarla” dayanışmayı alenen ifade eden herkesin yasal işleme tabi tutulması gerekiyor.

İran’ın başkent, Tahran'daki adalet başkanı Ali Alghassimehr’in açıklamasına göre, İran ve Rojhilatê Kurdistan'daki protestolar sırasında tutuklanan göstericiler “özel” mahkemelere çıkarılacak. “Adalet başkanı”, “isyan çıkaranlarla” dayanışmayı alenen ifade eden herkesin yasal işlem beklemesi gerektiğini söyledi.

Tasnim haber ajansına göre, yargının onlara tecavüzcüler ve suçlular gibi davranması gerekiyor.

Hükümet ve yargı, tüm göstericileri yurt dışından kiralanmış paralı askerler olarak tanımlıyor. Gözlemcilere göre, protestocuları uzun hapis cezaları bekliyor. Özel mahkemelerde, ulusal güvenlik ihlalleriyle ilgilenen ve ağır cezaları ile tanınan Devrim Mahkemesi'nin de yer aldığı söyleniyor.

Yargıya göre, İranlı ünlüler de protestocularla dayanışmalarını alenen ifade ederlerse yasal işlem beklemeleri gerekiyor. Son günlerde giderek daha fazla film ve spor yıldızı protestoları destekledi ve göstericilere karşı eylemlerinden dolayı İran devletini eleştirdi.

Ülke çapındaki protestolar sırasında kaç kadın ve erkeğin tutuklandığı belli değil. Şimdiye kadar, yalnızca İran'ın kuzeyinde binden fazla vaka doğrulandı. Gözlemciler, ülke genelinde binlerce kişinin gözaltında olmasından korkuyor.