İran ve Rojhilat’ta direniş büyüyor, bilanço ağırlaşıyor

İran ve Doğu Kürdistan’da özgürlük ve demokrasi için yapılan protesto eylemleri onlarca kentte devam ediyor. Devlet güçlerinin saldırıları sonucu can kayıpları ise her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

22 yaşındaki Kürt genç kadın Jîna Emînî’nin 13 Eylül’de Tahran’da “ahlak” polislerince gözaltına alınarak işkence sonucu 16 Eylül’de hayatını kaybetmesinden bu yana protesto eylemleri var.

Gösteriler sırasında katledilen Nika Şakrami’nin ölümüne ilişkin de soruşturma başlatıldı.

Yoğun tepkiler üzerine Tahran Savcısı Ali Salehi, “Tahran Ceza Mahkemesi Nika Şakrami’nin ölüm nedenini belirlemek için soruşturma başlattı” dedi.

Salehi ayrıca gösteriler sırasında tutuklanan 400 eylemcinin, “eylemlerini tekrarlamaması koşuluyla” cezaevinden serbest bırakıldığını söyledi.

Savcı, "ulusal güvenliğe karşı hareket edenlerin hoşgörüsüz" muamele göreceği tehdidinde bulundu.

Devlet güçlerinin işlediği katliamlara rağmen protesto eylemleri dinmedi.

Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde üniversiteli kadın öğrenciler okullarda grev başlattı.

Kadın öğrenciler rejime karşı ve özgürlük hakkının ihlal edilmesine karşı başörtü çıkarma eylemi gerçekleştirdi.

Birçok kentte ‘Jin, Jîyan, Azadî’ sloganı ile eylemler gerçekleşti. 4 Ekim gecesi Doğu Kürdistan’ın Sine, Kirmanşan, İlam ve Urmiye kentleri başta olmak üzere Diwandere, Seqiz, Meriwan, Mahabad ve Dêwlan gibi şehirlerde protesto gösterileri devam etti. Devlet güçleri, birçok şehirde direnen eylemcilere şiddetle karşılık verdi.

İran genelinde üniversite öğrencileri protesto eylemleri gerçekleştirdi. Sanal ağlarda paylaşılan görüntüler de bunu doğruluyor.

Özellikle Tahran, Şiraz, Meşhed, Esfahan, Reşid, Tevrêz, Zencan ve Yezid gibi büyük şehirlerde de eylemler aralıksız sürüyor.

ZAHEDAN’DA KATLİAM: 63 ÖLÜ

Ayrıca Sistan ve Belucistan’da, özellikle geçtiğimiz Cuma, eyaletin başkenti Zahedan’a onlarca kişinin katledilmesinden bu yana gerilim yüksek.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne (IHR) göre Zahedan’da en az 63 kişi katledildi. IHR, “Zahedan’daki cinayetler insanlığa karşı suç teşkil ediyor” dedi.

EN AZ 154 KİŞİ KATLEDİLDİ

IHR’nin 4 Ekim’de yayınladığı yeni bilançoya göre ülke genelinde aralarında çocukların da olduğu en az 154 kişi katledildi.

IHR’ye göre Sistan Belucistan’da 63, Mazandaran’da 27, Gilan’da 12, Batı Azerbaycan’da 11, Kürdistan eyaletinde 8, Kirmaşan’da 7, Tharan’da 6, Elborz’da 5, Horasan-Razavi’de 3, Kohgiluye ve Buyer Ahmed eyaletinde 2, İsfahan’da 2, Zencan’da 2, Kazvin’de 2, Semnan’da 1, İlam’da 1, Doğu Azerbaycan’da 1 ve Buşehr’de 1 kişi hayatını kaybetti.

İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri ise eylemlerin 31 eyalette 170 kente yayıldığını, 400 sivilin katledildiğini ve 20 bin kişinin gözaltına alındığını belirtti.