İran ve Irak’ta sel uyarısı

Aşırı yağışlardan ötürü İran ve Irak’ta sel uyarısı yapıldı. Yetkililer tarafından İran’ın 23 eyaleti ile Irak’ın 7 büyük şehrinde alarm verildi. 

Son 15 gündür aşırığı yağıştan ötürü İran ve Irak yetkilileri, sel riski olan bölgeler için alarm uyarısı yaptı. Alınan bilgilere göre  Irak’ın Musul, Diyala, Zikar, Vasıt ve Basra vilayetlerinde sel riski nedeniyle hükümet tarafından olağanüstü hal ilan edildi.

Aşırı yağış nedeniyle geçtiğimiz günlerde Dicle ve Fırat nehirlerinde su seviyesi yükselirken, sel ve taşkınlar meydana geldi. Bazı köprüler yıkılırken, bazı köprüler için de yıkılma tehlikesi nedeniyle uyarıda bulunuldu. Bazı köyler ve küçük beldeler yaşanabilecek afetlerle ilgili önlem için boşaltıldı, siviller güvenli bölgelere nakledildi.

İRAN’DA 24 SAATLİK ALARM

Aşırı yağışlardan ötürü geçtiğimiz hafta başta Şiraz, Gülistan, Loristan, Esfehan, Doğu Horasan eyaletleri olmak üzere İran’ın 25 eyaletinde su taşkınlığı görülmüştü. Su taşkınlıklarından ötürü sadece Şiraz’da 19 kişi olmak üzere 44 kişi yaşımını yitirmiş, 240 kişi yaralanmıştı. Başta Şiraz olmak üzere diğer eyaletlerde milyonlarca dolar maddi hasar meydana gelmişti. Bazı küçük şehirler, ilçe ve kasabalar ile birçok köy sel riski taşıdığı için boşaltılmıştı. Birçok şehir ve köy yolu da kapanmıştı. 

Aşırı yağışların devam etmesi ve yeniden sel riski görülen İran’ın 23 eyaletinde İranlı yetkililer alarm durumu ilan etti. İranlı yetkililer tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanımızın talimatı doğrultusunda Afet Yönetim Merkezi ile gerçekleştirilen toplantıda şiddetli yağışların meydana getireceği zararları azaltmak için 23 eyaleti kapsayacak şekilde 24 saat geçerli sel alarmı verilmesi kararı alındı" denildi.

Sel riski yaşayan eyaletlerin vali ve belediye başkanlarının sel tehlikesi sona erene kadar izne ayrılmasının yasaklandığını söyleyen yetkililer, halkın yetkililerden gelecek uyarıları ciddiye alması ve kendilerine yardımcı olmasını istedi.

Su taşkınlığının yaşandığı ve çok zarar gören Gülistan eyaletinde su taşkınlığı sırasında yurt dışı iznine ayrıldığı anlaşılan Vali Menaf Haşemi ülkede tartışma konusu olmuş ve bunun üzerine görevinden alınmıştı.