İran protestolarda tutukladığı Shekari’yi idam etti

İran, ülke çapında devam eden protestolar sırasında işlediğini iddia ettiği bir suçtan hüküm giyen Mohsen Shekari’yi idam ettiğini ve bunun Tahran tarafından uygulanan ilk idam olduğunu duyurdu.

İran, 22 yaşındaki Jîna Emînî’nin, 16 Eylül'de ülkenin “ahlak polisi”nce işkenceyle katledilmesinden bu yana protestolarla sarsılmaya devam ederken, protestolar sırasında işlediğini iddia ettiği bir suçtan idam cezası verdiği bir tutsağı infaz etti.

İran yargısı tarafından yönetilen Mizan haber ajansı, Mohsen Shekari'nin Tahran Devrim Mahkemesi'nde mahkum edildiğini söyledi.

Söz konusu mahkemelerin, yargılananların kendi avukatlarını seçmelerine ya da aleyhlerindeki delilleri görmelerine bile izin vermedikleri biliniyor.

Ajans, Şekari'nin Tahran'da bir caddeyi kapatmak ve yaralarına dikiş atılması gereken bir güvenlik gücü mensubuna palayla saldırmakla suçlandığını söyledi.

Mizan, Shekari'nin 25 Eylül'de tutuklandığını ve 20 Kasım'da Farsça "Tanrı'ya karşı savaş açmak" anlamına gelen "moharebeh" suçundan mahkum edildiğini söyledi. Bu suçlama 1979'dan bu yana on yıllar boyunca başkalarına da yöneltildi ve ölüm cezası taşıyor. Mizan, Şekari'nin avukatının cezaya karşı yaptığı temyiz başvurusunun başarısız olduğunu söyledi.

Protestoları başından bu yana izleyen İran’daki İnsan Hakları Aktivistleri adlı gruba göre, gösterilerde en az 475 kişi güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu hayatını kaybetti, 18 binden fazla kişi de gözaltına alındı.