İran parası dolar karşısında tarihi çöküş yaşadı

İran dövizi, Pazartesi günü dolar karşısında tarihi bir düşüş yaşadı.

ABD’nin İran’a yönelik siyasetinin yol açtığı endişeler, İran parasını vurdu. Son altı ay içerisinde İran riyali, dörtte bir oranında değer kaybetti. Döviz pazarı konusunda referans bir site olan Financial Information Market’e göre bir dolar piyasada 50.860 riyalden satılıyor.

İran dövizi ilk kez serbest piyasada Amerikan doları karşısında 50 000 riyal sınırını aşıyor. Bu durum, resmi hedeften de çok uzaklaşıldığını gösteriyor. Hükümet resmi olarak Pazartesi günü dolar karşısındaki riyal değerini 37 bin 684 olarak belirlemişti.

SERT TEDBİRLER İŞE YARAMADI

İran hükümeti, çöküşe karşı geçen ay sert tedbirler almıştı. Bu çerçevede spekülatörlerin banka hesapları dondurulmuş, faiz değerleri arttırılmış ve dolar bozanlara yönelik operasyonlarda gözaltılar yaşanmıştı. Bu çabalara rağmen, her gün döviz büroları önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

AFP’nin haberine göre bir iş ağı olan Europe-Iran Forum’un kurucusu İsfendiyar Batmangelic, “Sorun ekonomik olmaktan ziyade psikolojiktir. Eğer ileride daha yüksek fiyata satılması umut edilmiyorsa, dolar satın almanın nedeni yoktur” diyor.

ABD’DEN GELEN MESAJLAR ENDİŞE YARATIYOR

Uzmana göre İranlılar Amerikan gündeminden gelen endişe verici haberlere refleks gösteriyor. ABD Başkanı Donald Trump, kısa bir süre önce İran’a karşı sertlik yanlısı iki ikişi yönetime dahil etti. Dışişleri Bakanlığı’na CIA patronu Mike Pompoe getirilirken, John Bolton Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atandı. Bir çok gözlemci Trumnp’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan Mayıs ayında çekileceğini düşünüyor. Bu da ekonomik yaptırımlara geri dönüş anlamına geliyor.

Tahran’da bulunan mali analist Navid Kelhor, “Çok sayıda insanın komşu ülkelerde yatırım aradığını görüyorum çünkü (nükleer) anlaşmanın geleceği konusunda korku yayılıyor” diyor.