İran ile Suudiler arasında İsrail gerginliği

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın İsrail’e yönelik açıklamaları, zaten gergin olan İran-Suudi ilişkilerini daha da geriyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasimi, İsrail’in ‘varlık hakkı’ olduğunu söyleyen Suudi prense sert tepki gösterdi.

Son aylarda giderek daha fazla gündemde olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın siyasette ‘acemi’ olduğunu savunan Kasimi, İsrail’e yönelik politikanın da ‘utanç lekesi’ olduğunu söyledi. Kasimi, “Bu siyaset üzüntü verici bir trajedidir ve tarihe bir utanç lekesi olarak geçecektir” diye konuştu.

VELİAHT PRENSİN ‘KİŞİSEL HIRSLARININ SONUCU’ SUÇLAMASI

İran Dışişleri Sözcüsü, Suudi Arabistan veliahtının ülkesini ‘siyonist rejimin yağcısı’ konumuna getirdiği ağır bir suçlamada bulundu. Sözcü, Suudi veliahtının ‘kişisel hırslarının’ ise ‘tedavi edilemez bir hastalığa’ dönüştüğünü ifade etti.

Adı özellikle geçtiğimiz yıl ülkedeki birçok üst düzey yetkili ve bakanı rüşvet suçlamasıyla hapse attırarak ve yüz milyarlarca dolara el koymasıyla sıkça gündemde olan Muhammed bin Salman, İran’a karşı sert sözleriyle de biliniyor. İran’ı bölge için ‘büyük bir tehlike’ olarak gören Muhammed bin Salman, Tahran’dan gelen kimi uzlaşma sinyallerini de dikkate almamıştı.

BİRBİRLERİNİ ‘BÖLGE İÇİN TEHDİT’ OLARAK GÖRÜYORLAR

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Riyad’ın 2016 başında Şii din adamı Şeyh Nemr Baqr el Nemr’i idam etmesi ardından İran’da Suudi diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılar nedeniyle dondurulmuştu. Suudiler ve İran arasındaki gerginliğin sonucu olarak Yemen ve Suriye’deki savaşlara müdahil olmuşlardı.

Suudiler Yemen’de Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’yi desteklerken, İran’ın ise Şii Husi milislerine yoğun bir destek sunduğu iddia ediliyor. İran’ın desteklediği Suriye rejim lideri Beşar Esad’ın devrilmesine yönelik birçok İslamcı grubun Suudiler tarafından desteklendiği ise sır değil.