İran dört kişiyi daha ‘casusluktan’ mahkum etti

İran adli erki, ABD ve Birleşik Krallık için casusluk yaptıkları gerekçesiyle dört kişinin daha mahkum edildiğini duyurdu.

Adli sistemin sözcüsü Gulamhüseyin İsmaili, canlı olarak verilen bir video konferans yoluyla yaptığı açıklamada, geçen hafta ABD istihbarat teşkilatı CIA için casusluk yapmakla suçlanan bir kişinin idam cezasına çarptırıldığını bildirdi.

İsmaili bu kişinin adını vermedi ancak Yüksek Mahkeme tarafından cezasının onaylanması halinde isminin açıklanacağını belirtti.

Sözcü, buna karşın casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan üç kişinin adını verdi. Açıklamaya göre, Ali Nafariye ve Muhammed Al Babapur Washington için, Muhammed Emin Nasab Londra için casusluk yaptı. Amerika için casusluk yapmakla suçlanan sözkonusu iki kişinin ayrıca 55 bin dolar para cezasına çarptırıldığı bilgisi verildi.

Tahran yönetimi Temmuz ayında 17 İranlıyı CIA’ye casusluk yaptıkları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdıklarını bildirmişti.

İranlı yetkililer bu tutuklamaların Mart 2018 ile Mart 2019 arasında yapılan operasyonlar sonucunda gerçekleştiğini belirtiyor.

Eylül ayı ortasında da İsmaili, Avustralyalı üç kişinin casuslukla suçlandığını açıklamıştı. Avusturya hükümeti sözkonusu üç kişinin 11 Eylül’de tutuklandıklarını duyurmuştu.