İran’dan ‘uranyum zenginleştirme’ tehdidi

İran rejimi, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde beş gün içerisinde yeniden uranyum zenginleştirme programına start vereceğini açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salehi, devlet televizyonu IRIB’e verdiği mülakatta, “Eğer ABD nükleer anlaşmadan çekilirse İran yüksek derecede uranyum üretimine beş gün içinde yeniden başlama kapasitesine sahiptir” dedi.

AFP’de yer alan habere göre Salehi, “Eğer karar alırsak, maksimum beş gün içinde Fordo’da (nükleer santral) yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimine başlayabiliriz” diye ekledi.

Salehi, “Kuşkusuz bunu gerçekleşmesini istemeyiz zira ortak eylem planını (nükleer anlaşmayı) gerçekleştirmek için çok çaba sarf ettik” diye konuştu.

Yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum atom bombası elde etmek için kullanılabiliyor. Zayıf oranda zenginleştirilmiş nükleer ise elektrik üretimi için santrallerde yakıt olarak kullanılıyor.

İran rejimi ile altı uluslararası ülke arasında 14 Temmuz 2015’te nükleer program konusunda anlaşma sağlanmıştı. İran’ın atom bombası programını durdurması karşılığında ekonomik yaptırımların kademeli olarak kaldırılması kararlaştırılmıştı. Bu plan 16 Ocak 2016’da yürürlüğe girdi.

ABD Başkanı Donald Trump defalarca nükleer anlaşmadan çekileceklerini açıkladı. İran’ın füze denemeleri ve Washington’un yaptırım kararları ardından Tahran ile Washington arasındaki ilişkiler yeniden gerildi. Tahran geçen hafta da yaptığı bir açıklamada ABD’nin yaptırım politikasını sürdürmesi halinde nükleer anlaşmadan hızlı bir şekilde çekilecekleri tehdidinde bulunmuştu.