İran’dan ABD kararına üst üste tepkiler

ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını “terörist örgüt” ilan etmesi ardından İran’dan üst üste tepkiler geldi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin İran karşıtı politikalarının sonuçsuz kalacağını söyledi.

ABD’nin Pazartesi günü İran’ın ideolojik ordusu Devrim Muhafızlarını “terörist örgütler” listesine alması, İran cephesinde sert tepki gördü.

Ruhani lider Seyyid Ali Hamaney, Pazartesi akşamı İmam Hüseyin’in doğumgünü dolayısıyla Dervim Muhafızları personelleri ve ailelerini kabul etti.

ABD’nin Devrim muhafızlarına ilişkin kararını değerlendiren Hameney, “Onların husumeti, bu gücün ülke ile İslam Devrimi’ni savunmasından kaynaklanıyor. ABD ile cahil düşmanlar kırk yıl boyunca ellerinden gelen her şeyi yaptı, fakat hiçbir halt edemediler” dedi.

Devrim Muhafızlarının cephedeki rolüne değinen ve takdir eden Hamaney, “Devrim Muhafızları hem sınır bölgesinde hem de sınırılarımızdan binlerce uzaktaki Hz. Zeynep'in (s.a) kutsal türbesini muhafaza ederek düşmana karşı cephede öncülük yapıyor. Ayrıca siyasi alanda da düşmanla mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.

ABD’yi kast ederek “Onlar bu hilelerle kendilerini aldatıyorlar” diyen Hamaney, “Amerika’da İslam Cumhuriyeti'nin düşmanları olan iktidardaki Trump ile etrafındaki aptallar inişe doğru ilerliyorlar" iddiasında bulundu.

ABD’nin Devrim Muhafızlarına ilişkin aldığı karara bir tepki de İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Emir Hatemi’den geldi. Hatemi adına yayınlanan yazılı açıklamada "Devrim Muhafızları’nın elde ettiği başarılar ABD ile Siyonist Rejim’in öfkelenmesine yol açmıştır” iddiasında bulunuldu.

Devrim Muhafızları’nın İran İslam Devrimini korumakla görevli olduğunu belirten Hatemi, ABD yönetiminin bu kararının uluslararası standart ve yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

Hatemi, "ABD’nin bu girişimi, bu ülkenin bölgede hezimete uğradığını, İran halkı ve Devrim Muhafızları karşısında yenildiğini ve Devrim Muhafızları'nın büyük darbe vurduğu terör örgütlerine sağladığı desteği gösteriyor” dedi.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na karşı aldığı tedbiri kınayan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Devrim Muhafızları’nın kuruluşundan bu yana “terörizme karşı mücadeleye angaje olduğunu” savundu. Ruhani, ABD’yi “uluslararası terörizmin başı” olarak suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Devrim Muhafızları’nın Amerikan “terörist öğütler” listesine alındığını duyurdu. Trump, ilk kez yabancı bir hükümete bağlı bir örgütün bu şekilde tanımlandığını söyledi. ABD Başkanı, bu tedbirin İran üzerindeki baskıları arttırmaya hizmet edeceğiniz sözlerine ekledi.

Amerikan Terörizmler Mücadele Koordinatörüne göre İran hükümetine bağlı Devrim Muhafızları’na yapılacak her maddi destek, “federal bir suç” olarak değerlendirilecek.