İran’da onlarca çocuk katledildi, yüzlercesi gözaltında

İran ve Doğu Kürdistan’da yaklaşık bir aydır devam eden serhildanlar sırasında onlarca çocuk devlet güçleri tarafından katledildi, yüzlercesi gözaltına alındı.

22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’a “ahlak polislerince” 16 Eylül’de katledilmesinden bu yana devam eden serhildanlara yönelik devlet saldırılarında çocuklar da hedef alınıyor.

ABD merkezli Human Rights Activists News Agency (HRANA), eylül ortasından bu yana en az 18 çocuk öldürüldü, en genci 12 yaşındaydı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre en az 23 çocuk “İran güvenlik güçleri tarafından illegal bir şekilde öldürüldü”.  Af Örgütü, “Kurbanlar 11 ve 17 yaşları arasındaydı” dedi.

Sivil toplum örgütleri bilançonun daha ağır olduğu tahmininde bulunuyor.  

İran çocuk haklarını koruma derneği, çoğunluğu Sistan Belucistan eyaletinde olmak üzere en az 28 çocuğun katledildiğini belirtti.

İran merkezli bu dernek, gözaltına alınan çocukların akıbeti konusunda ailelere herhangi bir bilgi verilmediğini ve hukuki temsilden yoksun bırakıldıklarını ifade etti.

300 ÇOCUK GÖZALTINDA, AİLELERİNE BİLGİ VERİLMİYOR

İran Wire isimli siteye göre İranlı insan hakları avukatı Hassan Reisi, bazı çocukların uyuşturucu bağımlısı yetişkinlerin tutulduğu merkezlerde hapsedildiğini belirtti. Reisi, bu bilgilerin “çok endişe verici” olduğunu ifade ederek, 18 yaş altı çocukların asla kriminaller arasında tutulmaması gerektiğini kaydetti. Avukat Reisi, “12-13 ve 18-19 yaş aralığındaki 300 dolayında kişi gözaltında bulunuyor” dedi.

UNICEF de bu bilgilerden “çok endişe” duyduklarını belirterek, öldürülen, yaralanan ve gözaltına alınan çocukların olduğunu kaydetti.

Reformcuların gazetesi olarak sunulan Şarq’a göre İran Eğitim Bakanı Yusuf Nuri de çocuk yaştaki öğrencilerin sokakta veya eğitim kurumlarında gözaltına alındığını kabul ederken, “Çok değiller. Kesin sayı veremem” dedi.