İran’da isyan sürüyor: Tanklar, toplar artık etkili değil!

Doğu Kürdistan ve İran’ın her tarafında eylemler 33’üncü gününde devam ediyor.

22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emini’nin “başını iyi örtmediği” gerekçesiyle Tahran’da ahlak polislerince katledildiği 16 Eylül’den bu yana yeni bir başkaldırı yaşanıyor.

Doğu Kürdistan’da başlayan protestolar hızla İran geneline yayıldı. Muhalif kaynaklara göre eylemler bugüne kadar 193 kente yayıldı.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre 27’si çocuk en az 215 kişi eylemler sırasında katledildi.

Başka muhalif kaynaklar 400’den fazla ölü, 20 binde fazla tutuklama olduğunu belirtiyor.

Ülkede bağımsız bir medya olmayışı ve sanal ağlara kısıtlama getirilmesi nedeniyle, eylemlerin ve baskıların gerçek boyutlarını netleştirmek mümkün görünmüyor.

Salı günü Doğu Kürdistan’ın Seqiz, Sine ve Mahabad gibi kentlerinde protestolar devam etti.

Seqiz’in Kerim Awa, Hemal Awa Gencan mahallelerinde ateşler yakılarak ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganları atıldı. Eylemciler ile polis arasında birçok noktada çatışmalar yaşandı.

Sine’de öğrencilerin eylemi sırasında “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı. Doğu Kürdistan’ın İlam kentinde devlet güçleri yoğun bir şekilde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi.

Başkent Tahran ile Bender Abbas, Abadan, Tebriz, Reşt gibi diğer birçok kentte de protesto eylemleri gerçekleşti. Bir hükümet sözcüsünün Tahran’daki Allame Tabatabai Üniversitesi’ni ziyareti protesto ile karşılandı.  Öğrenciler, “Bir katili misafir olarak istemiyoruz” dedi.

Bir çok kentte sokaklara çıkan öğrencilerin sık sık “Toplar, tanklar ve silahlar artık etkili değil” şeklinde slogan atması dikkat çekti.

Bu arada Evin cezaevinde rejim güçlerinin saldırılarına ilişkin net bilanço halen açıklanmadı. Muhalif kaynaklar onlarca tutuklunun öldürüldüğünü belirtiyor. Yetkililer ise alışıldık şekilde gerçekleri gizlemeye devam ediyor. Bazı kaynaklar 30 ila 40 tutuklunun öldürüldüğünü iddia ediyor.