İran’da ekonomik kriz: Merkez Bankası’na yeni yönetici

Ekonomik krizin derinleştiği ve paranın hiç olmadığı kadar değer kaybettiği İran’da Merkez Bankası’nın başına yeni bir yönetici atandı.

Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanı olduğu 2013’ten bu yana Merkez Bankası’nın başında bulunan Veliullah Seyf’in yerine Abdulnasır Hemati getirildi.

Seyf, İran’ı vuran para krizini yönetme konusunda özellikle eleştiri alıyordu. İran riyali, son bir yıl içerisinde dolar karşısında yarı oranında değer kaybetti.

İran rejiminin Nisan ayında dolar karşısında riyalin değerini sabitlemesi de çözüm olmadı. Bu tedbir ardından kara borsa patladı ve Merkez Bankası kararından vazgeçmek zorunda kaldı.

İran riyalindeki düşüş, Mayıs ayında ABD’nin 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi kararı ardından hızlandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu kararı İran’a karşı yaptırımların sertleştirilmesinin yolunu açıyor.

Seyf, kişisel olarak ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırımlarının da hedefindeydi. Hazine Bakanlığı, Seyf’i Devrim Muhafızlarının Lübnan Hizbullah’ına milyonlarca dolar aktarmasına yardım etmekle suçluyor.

Geçen yıl yeniden seçilen Ruhani, hükümeti 61 yaşındaki Hemati’ye güveninin tam olduğunu ve önceliğin “yasadışı kredi kurumlarını” kovmak olduğunu belirtti. Yeterli güvence vermeden avantajlı krediler sağlayan yasadışı bir çok kredi kuruluşunun iflas etmesiyle milyonlarca İranlı ekonomik kayba uğradı.