İran, Afganistan’daki diplomatik temsilciliklerini kapattı

Afganistan’ın Herat ilinde İran konsolosluğuna yönelik eylemlere tepki gösteren Tahran, Afgan maslahatgüzarını çağırdı ve Afganistan’daki diplomatik temsilciliklerini yeni bir emre kadar kapattı.

Pazartesi günü onlarca Afgan, Herat’taki İran konsolosluğu önünde bir araya gelerek “İran’a ölüm” sloganını attı ve İran bayrağını yaktı. Protesto sırasında binanın gözetim kamerası kırılırken, binaya taş atıldı.

Bu gösteri, İran sınır muhafızları ve İranlılar olduğu belirtilen kişilerin Afgan mültecileri dövdüğünü gösteren görüntülerin hafta sonu sanal ağlarda yayınlanması ardından gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanlığı sitesinde yer alan açıklamaya göre, İran’ın Kabil’deki büyükelçisi de eylemcilerin hedefi oldu.

Bakanlık, Tahran’daki Afganistan büyükelçiliği maslahatgüzarını çağırarak tepkisini gösterdi.

Açıklamaya göre Afganistan’daki İran büyükelçilikler ve konsoloslukları yeni bir emre kadar tüm faaliyetlerini durdurdu.

Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerin doğruluğu bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmazken, görüntüleri ne zaman ve nerede çekildiği de netleşmedi.

İran’ın Kabil Büyükelçisi pazar günü yaptığı yazılı açıklamada suçlamaları “temelsiz” olarak değerlendirmişti.

Afganistan’da ağustos 2021’den bu yana Taliban iktidarda bulunuyor. Afganistan ile 900 kilometrelik bir sınıra sahip olan İran, henüz resmi olarak yeni hükümeti tanımadı.

Her gün binlerce Afgan iş bulma ya da Avrupa’ya çıkma umuduyla İran’a girmeye çalışıyor.