İran ABD kararını BM’ye şikayet etti!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Devrim Muhafızlarına ilişkin aldığı kararı BM'ye şikayet etti, kararın sonuçlarından ABD’yi sorumlu tutacaklarını söyledi. 

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin İran Devrim Muhafızları'nı ‘terörist’ listesine almasına karşı İran’dan verilen tepkiler devam ediyor. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi'ne yazdığı bir mektupta, ABD’yi gelecekte Devrimi Muhafızları aleyhindeki olası provokasyonlardan sorumlu tutacaklarını söyledi.

'CİDDİ BİR TEHDİT OLUŞTURACAK'

Mektubunda, "ABD  Devrim Muhafızları kararının sonuçlarından sorumlu olacak" diyen Zarif, mektupta şu ifadelere yer verdi:

"İran, bu kışkırtıcı kararı şiddetle kınıyor ve İran'a yönelik bu düşmanca eylemin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturacağına inanıyor."

Zarif mektubunda, Devrim Muhafızları'na karşı bu eşi benzeri görülmemiş adımın, devletlerin egemen eşitliği ilkesi de dahil olmak üzere, uluslararası hukukun ve BM'nin temel ilkelerinin açıkça ihlal edildiğini belirtti.

'ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ'

Zarif’in mektubunun devamında, şöyle denildi:

"Bu kararın zaten önemli zorluklarla karşılaşan bir bölgedeki olayların riskinin artmasına yol açacağı dile getirilerek, ABD yönetiminin Devrim Muhafızları’nı terör örgütleri listesine alarak hasmane tutum sergilemesi sonrası, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi karşılıklı olarak ABD devletini terör destekçisi, ABD Merkez Kuvvetler Kımutanlığı’nı terör örgütü olarak bildirdi. 

 

ABD’nin İran Silahlı Kuvvetleri’nin bir parçası olan Devrim Muhafızları’nı terör örgütleri listesine almasının İsrail’de seçimlerin yaklaşması, İran’da Devrim Muhafızları Günü olması ve İran-ABD diplomatik ilişkilerinin kesildiğinin yıl dönümüne denk gelmesi dikkat çekicidir."