İran’a göre Talibansız Afganistan mümkün değil

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Taliban hareketinin rol almadığı bir Afganistan geleceğinin mümkün olmadığını söyledi.

Hindistan’da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Talibanların rol almadığı bir Afganistan’ın imkansız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Zarif, “Ama Talibanların egemen bir pozisyonda olmaması gerektiğini düşünüyoruz (...) Hiç kimse Talibanların hakim olduğu bir Afganistan’ın bölgenin çıkarına olduğunu düşünmüyor” diye ekledi.

İran Dışişleri Bakanı, İran ile olan sınır bölgelerini kontrolünde tutan Taliban hareketi ile güvenlik gerekçeleri kapsamında görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Bu hafta Talibanlar ile Amerikalı yetkililer arasında Katar’da öngörülen yeni görüşmeler de iptal edildi. Talibanlar, Afgan hükümeti elçileri ile görüşmeyi reddetti. Talibanlar, rakip ve muhatap olarak Amerikalıları görüyor.

Katar’da bu Çarşamba’dan itibaren öngörülen görüşmelerde, Amerikan güçlerinin geri çekilmesi, tutuklu değişimi ve Taliban şeflerine dayatılan seyahat yasağının kaldırılması üzerine tartışmalar yürütülecekti.