İran, İsveçli doktorun idamını erteleme talebini gözden geçirdiğini söyledi

İranlı yetkililer, casusluktan hüküm giyen İran doğumlu İsveçli bir akademisyenin 21 Mayıs'ta yapılması planlanan idamını erteleme talebini gözden geçireceklerini söyledi.

Bir afet tıbbı doktoru olan Ahmadreza Celali'nin davası, yaygın uluslararası kınamalara yol açtı ve İran'ın çifte uyrukluları genellikle siyasi koz için sahte suçlamalarla tutuklama yöntemine dikkat çekti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Celali'nin ölüm cezasının "kesin" olduğunu söyledi ve yargının 21 Mayıs'ta yapılması planlanan infazın ertelenmesi için avukatlarının temyiz başvurusunu değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.

İranlı yetkililer, 2016 yılında bir konferans için Tahran'a gittiği sırada 50 yaşındaki Celali'yi tutukladı. Yetkililer, onu 2010 yılında iki İranlı nükleer bilim insanının öldürülmesine yol açan ayrıntıları sızdırmak da dahil olmak üzere İsrail'in Mossad'ı için casusluk yapmakla suçladı.

Daha sonra bir yargıç, avukatlarının zorla itiraf olduğunu söylediği şeyi takiben onu ölüme mahkum etti. BM uzmanlarından oluşan bir heyet, Mart ayında Celali'nin cezaevinde işkenceye varan “ağır fiziksel ve psikolojik kötü muameleye” maruz kaldığını söyledi.

Salı günü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü, İran'ı idamı durdurmaya ve ajansın "keyfi bir yaşamdan mahrum bırakma" olarak nitelendirdiği ölüm cezasını iptal etmeye çağıran bir bildiri yayınladı.

Haber, Stockholm'ün İranlı bir yetkiliyi cinayet ve savaş suçlarından tutuklama ve kovuşturma kararı üzerine İran ve İsveç arasındaki artan gerilim sırasında geldi.

İsveç makamları 2019 yılında eski yargı yetkilisi Hamid Nuri'yi Stockholm'de tutukladı ve 1988'de İran'da muhaliflerin toplu infazında rol oynadığı iddiasıyla onu suçladı.

Tarihi dava 4 Mayıs'ta sona erdi ve Temmuz'da bir karar bekleniyor. İran, iki davanın bağlantılı olduğunu reddediyor ve mahkum takası görüşmelerini reddediyor.

Jalali, tutuklandığı sırada İsveç'te ikamet ediyordu, ancak İsveç, serbest bırakılmasını sağlama çabasının bir parçası olarak 2018'de ona tam vatandaşlık verdi. Son yıllarda İran, 2014 yılında İranlı Amerikalı Amir Hekmati de dahil olmak üzere birçok çifte uyruklunun ölüm cezalarını indirdi.

İran'daki ölüm cezası davalarını izleyen Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubu, Celali ve Nuri davalarının açıkça bağlantılı olduğunu söylüyor.

Grup, son açıklamasında Celali'nin yakın zamanda idam edilmesi, "Hamid Nuri'nin İsveç'teki savaş suçlarından yargılanmasına bir tepki" ve "İran İslam Cumhuriyeti'nin ölüm cezasını Batılı ülkeler üzerinde bir gasp ve baskı aracı olarak kullandığını bir kez daha gösteriyor" dedi.