İngiliz vekiller: Türk işgali küresel güvenlik için tehdit

Birleşik Krallık’ta parlamenter gruplar, ABD Başkanı Donald Trump’ın kararı ve Türk devletinin saldırı tehdidine tepki göstererek, Türk saldırısının “küresel güvenlik için tehdit” oluşturduğunu belirtti.

İşçi Partisi’nden milletvekili Lloyd Russell Moyle ve Lord Maurice Glasman ile Muhafazakar Parti’den Crispin Blunt ve Adam Holloway, parlamenter gruplar adına bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Türkiye’nin komşu bir devleti illegal işgaline yol açacak” kararı kınandı.

İngiliz vekiller, “Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye özerk yönetimine yönelik bir işgali, bir NATO ittifakının Birleşik Krallık’ın Suriye’deki temel ittifakı ve IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun kilit üyesine karşı bir saldırı teşkil ediyor” dedi.

Operasyonun uluslararası hukukun en ağır şekilde ihlali olacağını belirten vekiller, böyle bir saldırının “Efrîn’de yaşandığı gibi Kürtlere yönelik etnik temizliğe yol açma riski olduğunu” kaydetti.

ABD ve Türkiye’nin güvenlik mekanizmasını kullanarak QSD ile güveni ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğine vurgu yapan vekiller, Türk saldırısı halinde tutuklu DAİŞ çetelerinin Atina veya Londra’ya gelebilecekleri veya Birleşik Krallık’a karşı Türkiye tarafından bir şantaj aracı olarak kullanılabileceği konusunda uyardı. Vekiller bu açıdan “Türk işgali küresel güvenliği de tehlikeye atacak” dedi.