Çinli jeologlar: Kuzey Kore’nin nükleer tesisi zaten çökmüştü

Çinli bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada, Kuzey Kore yönetiminin nükleer programını sonlandırmasının gerçek nedeninin, dev nükleer tesisin yapılan denemeler sonucu büyük oranda çökmesi olduğu iddia ediliyor.

Çin Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi’nden jeologlar Dongdong Tian ve Jiayuan Yao’nun yaptıkları bir çalışma Geophysical Research Letters adlı bilimsel gazetede yayınlanacak.

DAĞIN ALTINDAKİ TESİS DENEMELERİN ŞİDDETİNİN ETKİSİYLE ÇÖKTÜ!

İki bilim insanı tarafından 1972 farklı deprem istasyonundan alınan sismik veriler incelenerek hazırlanan çalışmaya göre, Kuzey Kore’nin nükleer tesisinin altında bulunduğu Mantap dağının çevresinde 6,3 ölçeğinde bir deprem etkisi meydana geldi.

Kuzey Kore’nin 3 Eylül 2017’deki altıncı nükleer denemesinin bugüne kadarki en büyük deneme olduğu hatırlatılan çalışmada, denemenin 100 kiloton TNT gücünde olduğu vurgulandı. Oysa ABD’nin Hiroşima’yı yerle bire den 1945’teki bombanın gücü sadece 15 kilotona denk geliyordu.

Çinli bilim insanlarına göre, 3 Eylül 2017’de yapılan nükleer denemesinin yol açtığı sallantı 6,3 şiddetinde bir depremle eşdeğerdi. Söz konusu sallantının ise Kuzey Kore’nin nükleer üssünün sadece 440 metre kuzeybatısında meydana geldiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ DENEMELER CİDDİ ORANDA SARSMIŞTI

İki jeologun iddiasına göre, Kuzey Kore’nin Mantap dağının altında tüneller kazarak inşa ettiği nükleer tesis, daha önceki 5 deneme sırasında ciddi oranda sarsılmıştı. İddiaya göre, son denemenin şiddetinin etkisiyle oluşan dikey sarsıntı nedeniyle nükleer tesis aslında artık kullanılamaz hale geldi ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un nükleer tesisi kapatma açıklamasının ardında da bu gerçek yatıyor.

Uzmanlar, bölgede olası diğer nükleer denemelerin ise çok daha büyük şiddetlerde deprem etkisi yaratacağı ve özellikle Çin sınırında bulunan Paektu Dağı’ndaki volkanik faaliyetleri tetikleyebileceği uyarısında da bulundular.

İki ülke sınırındaki Paektu Dağı, 946 yılında meydana gelen ve dünyanın bugüne kadarki en şiddetlilerinden kabul edilen volkanik patlamayla biliniyor.

RADYOAKTİF SIZINTILARA KARŞI UYARI

Çinli jeologlar, Kuzey Kore’nin nükleer tesisinin çöktüğünü savunurken, olası radyoaktif madde sızıntılarına karşı tatbiklerin devam etmesi gerektiğini de savunuyorlar. Şimdiye kadar Çinli yetkililer tarafından sınır bölgesinden alınan örneklerde herhangi bir radyoaktif sızıntıya rastlanmadığı bildiriliyor.

KATI TUTUM BİRDENBİRE DEĞİŞMİŞTİ

Çinli bilim insanlarının iddiası henüz Kuzey Kore kaynaklarınca yorumlanmasa da, ülkenin önemli nükleer tesisinin zaten kullanılamaz olduğu ve bu yüzden de Kim Jong-un’un kapatmayı vaat ettiği savunuluyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkedeki nükleer tesisin ‘olası bir Amerikan işgaline karşı savunma amaçlı’ olduğunu söylemişti. Son yıllarda tüm uluslararası baskılara rağmen füze ve nükleer silah denemelerinden vazgeçmeyeceğini duyuran Kuzey Kore yönetiminin bu yılın başında ilk olarak Güney Kore’yle, daha sonra da ABD ile müzakerelere açık olduğunu açıklaması dikkat çekmişti.

Kuzey ve Güney Kore liderleri 27 Nisan’da tarihi bir buluşmaya imza atmışlar ve “Kore’de bundan sonra savaş olmayacak” taahhüdünde bulunmuşlardı.