Çin soya ve Amerikan otomobillerine karşı tedbir alacak

Çin Ticaret Bakanlığı, Amerikan otomobilleri ve soya ürününe karşı da misilleme olarak tedbir alacaklarını açıkladı.

Çin yönetimi Washington’un Çin ürünlerine getirdiği yeni gümrük vergilerini kınadı ve önümüzdeki günlerde misillemede bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD, Salı günü Çin’den ithal edilen ürünlerin yeni bir listesini yayınladı. 50 milyon dolarlık bu ürünlere gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi.

Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin “bu davranışının temelsiz olduğu, tipik bir şekilde tek taraflı ve korumacı” olduğunu belirterek, sert bir şekilde kınadıklarını bildirdi.

Bakanlık, önümüzdeki günlerde yeni tedbirler açıklayacaklarını belirtti. Hedefte bu kez soya ve Amerikan otomobilleri var.

Çin hükümeti Pazartesi günü de ilk yaptırım listesini açıklamıştı. Demir ve alüminyuma getirilen ek vergi kapsamında, 128 Amerikan ürünü listeye alınmıştı. Bu ürünlere ek olarak yüzde 15 ila 25 oranında gümrük vergisi konuldu. 128 ürün toplamda yıllık 3 milyar dolarlık bir Amerikan ithalatını temsil ediyor.

Pekin yönetimi şimdiye kadar soya gibi büyük tarımsal ürünler ile Boeging gibi havacılık sanayisi şirketlerini hedef almaktan kaçınıyordu. Ancak resmi gazete Global Times’a göre artık bu alanlar da Pekin’in hedefinde yer alıyor.