Çin deniz taşımacılığında da liderliğe oynuyor

2010 yılından bu yana dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi olan Çin, şimdi de konteyner taşımacılığında lider olan Almanya’yı geride bırakırken, Yunanistan genel toplamda en büyük filoya sahip ülke.

Die Welt gazetesinin Londra merkezli Vessels Value şirketinin verilerine dayandırdığı haberine göre, Çin, artık dünyanın en büyük deniz taşımacılık ağına sahip. Buna göre, Çin’in sahip olduğu dev konteyner gemilerinin değeri 21,4 milyar dolar değere ulaştı.

Bugüne kadar bu alanda lider olan Almanya’daki şirketlerin sahip olduğu konteyner gemilerinin değeri ise 18,7 milyar dolar olarak hesaplandı.

Vessels Value şirketinin değerlendirmesinde Çin deniz taşımacılığı şirketlrinin son dönemlerde 4,1 milyar değerinde 76 yeni gemi sipariş ettiği kaydedildi. Buna karşılık Alman şirketleri ise 591 milyon dolarlık 29 yeni gemi siparişi verdi.

TOPLAMDA HALEN YUNANİSTAN AÇIK ARA ÖNDE

Petrol dahil tüm deniz taşımacılığı baz alındığında ise Yunanistan, 2010 yılından bu yanaki ekonomik krize rağmen halen lider ülke. Yunanistan’ın 35,7 milyar doları petrol tankerleri olmak üzere 100 milyar dolarlık bir deniz taşımacılığı filosu bulunuyor.

Japonya ve Çin bu alanda  ikinci ve üçüncü ülkeler olurken, ABD, Singapur, Norveç ve Almanya, toplamda geriden seyreden diğer ülkeler.