Çin’deki sel felaketlerinde ölü sayısı 50’yi geçti

Çin’in merkezinde şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketlerinde ölü sayısı 50’yi geçti.

Çinli yetkililere göre 100 milyon nüfusu ile ülkenin üçüncü büyük eyaleti olan Henan’da son günlerdeki rekor yağışların yol açtığı sel felaketlerinde en az 51 kişi hayatını kaybetti.

Yağışlar sokakları çamur seline dönüştürdü. Eyaletin 10 milyon nüfuslu başkenti Cengcou’da bir metro sular altında kaldı, 12 kişi hayatını kaybetti.

Kötü hava koşulları nedeniyle 395 bini aşkın kişi tahliye edilirken, belediye yetkililerine göre 65,5 milyar yuanı (8,5 milyar euro) aşkın zarar oluştu.

Aşırı yağışlar daha kuzeyde yoğunlaşmaya başladı. Cengcou’ya 90 kilometre mesafedeki Xinxiang ve çevresinin dünya ile bağlantısı koptu. Wei ırmağı yatağından taşarak, bölgeyi kuşattı. Kamu televizyonu CCTV’de yayınlanan görüntülerde bölge sakinlerinin yüzen bir köprü ile tahliye edildiği görülüyor. Bu şekilde 9 bine yakın kişi güvenli alanlara taşındı. Halen 19 bin kişinin kaldığı belirtiliyor.

Weihui sokaklarında bazı yerlerde su seviyesi boyun hizasına kadar ulaştı.

Çin’de 60 yıl önce meteoroloji ölçümlerinin alınmaya başlamasından bu yana yaşanan bu en kötü hava koşullarının küresel ısınmadan kaynaklı olduğu düşünülüyor. 

Daha doğuda Çin makamları In-fa tayfununu endişeyle takip ediyor. Tayfun şiddetli yağışlar ve saatteki hızı 130 kilometreyi aşan rüzgarlarla ilerliyor. Infa’nın cumartesiden itibaren on milyonlarca kişinin yaşadığı Şanghay bölgesinde karaya vurması bekleniyor.