Çin-ABD ticari savaşı: WTO devrede, yeni vergiler yolda

ABD’nin Çin’e yönelik ticari baskısı devam ederken, toplamda yüz milyarlarca dolarlık ihracatı vergi tehdidi altında olan Pekin yönetimi Dünya Ticaret Örgütü’nü (WTO) arabulucu olmaya çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, yüz milyarlarca dış ticaret açığına yol açmak ve endüstriyel telif haklarını ihlal ettiği Çin’e karşı sert önlemleri hayata geçiriyor. İlk aşamada yıllık 50 milyar doları bulan 1300 civarındaki ithal Çin ürününe yüzde 25 gümrük vergileri getirilmişti.

Ayrıca başta çelik ve alüminyum olmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’nden ithal edilen ürünlere ağır gümrük vergileri getiren Trump’a karşı Pekin yönetimi ise, benzer önlemlerle yanıt vermişti. Çin, ABD’den yıllık değeri 50 milyar doları bulan soya fasülyesi, uçak, otomobil gibi birçok ürüne gümrük vergileri getirme kararı almıştı.

ÇİN WTO’DAN ARABULUCULUK İSTEDİ

ABD’nin dış ticaret açığını gerekçe göstererek Çin’den ithalatı azaltmayı amaçlayan ek vergileri haksız olarak değerlendiren Pekin yönetimi, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) arabuluculuğunu istedi. Çin yönetiminin WTO’ya yaptığı başvuruda gümrük vergilerine ilişkin müzakere talep edilirken, ABD’nin aldığı önlemlerin WTO’nun anlaşmalarına aykırı olduğu savunuluyor.

Çin’in yaptığı başvurunun uzlaşma sürecinden sorumlu Dispute Settlement Body (DSB) birim tarafından görüşülüp karara bağlanmasının ise uzun yıllar alabileceği tahmin ediliyor.

TRUM DAHA AĞIR ÖNLEMLER DUYURDU

Çin’in başvurusunun WTO tarafından duyurulması ardından ABD Başkanı Trump, bu ülkeden ithalata daha ağır vergiler getireceklerini duyurdu. Trump, ticari uzmanları Çin’den gelecek ürünlere ek 100 milyar dolar civarında gümrük vergisi getirilmesi için görüşlerini bildirmeleri için görevlendirdiğini söyledi.

Son olarak ABD’nin sadece Şubat ayındaki dış ticaret açığının 57 milyar doları bulduğu açıklanmıştı. Çin Halk Cumhuriyeti ise yarım trilyon doları aşkın bir dış ticaret fazlasına sahip. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 635 milyar dolara ulaşırken, bu büyük oranda Çin lehine olan bir ticari ilişki. Zira ABD’ye 505 milyar dolarlık ihracat yapan Çin, bu ülkeden sadece130 milyarlık ürün ve hizmet ithal etti.