Çin 1 Ekim’de güç gösterisi yapacak

Çin yönetimi, komünist rejimin 70’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla 1 Ekim’de bugüne kadar görülmemiş silahlarını sergilemesi bekleniyor.

Fransız Stratejik Araştırmalar Vakfı (FRS), uydu fotoğraflarına dayanarak Çin’in 1 Ekim’deki askeri törende yeni balistik füzeleriyle “benzeri görülmemiş” kapasitelerini sergileyeceğini belirtti.

FRS yayınladığı raporda “Benzeri görülmemiş konvansiyonel ve nükleer balistik kapasiteler sergilenecek” dedi. Bununla Çin’in balistik silahlarının niteliksel ve niceliksel modernizasyonunun gösterileceği ifade edildi

Çin, 2 milyon askeri ile dünyanın en büyük ordusuna sahip. Ülkenin askeri harcamaları, ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu harcamaların 2019 yılında yüzde 7,5 artacağı tahmin ediliyor.

Pekin yönetimi, kendi savunması için 115 milyar euro harcamayı öngörüyor. Bu miktar, ABD’nin savunma harcamalarından dört kat daha azına denk geliyor.

Çin yönetimi, uzun zamandır askeri alandaki teknolojik gecikmelerini tamamlamaya çalışıyor. Uçak gemilerinin ardından, yeni kuşak hava savunma destroyer gemileri, savaş uçakları ve balistik füzeler tasarlıyor.

Parlamento sözcüsü Zhang Yesui, Pazartesi yaptığı açıklamada “Çin’in savunma alanındaki sınırlı harcamaları sadece ülkenin egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü korumayı hedefliyor. Diğer ülkeler için bir tehdit oluşturmuyor” iddiasında bulunmuştu.