Çakal Carlos’un son davası

Fransa’da tutklu Venezuelalı Ilich Ramirez Sanchez ya da diğer adıyla Çakal Carlos’un son davası başlıyor.

Carlos, 1994’te Sudan’da yakalandığından bu yana Fransa’da tutuklu bulunuyor. 1970 ve 1980’li yılarda emperyalizm karşıtı eylemlerde bulunan Carlos, Paris’te bu Pazartesi’den itibaren profesyonel yargıçlardan oluşan özel bir ceza mahkemesinde yargılanacak. Carlos, 1974’te Paris’te düzenlenen bir saldırıyı düzenlemekle suçlanıyor.

Kendisini “profesyonel devrimci” olarak tanıtan Çakal Carlos, Paris’teki saldırı gerekçesiyle Mart 2017’de ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Saldırıda iki kişi ölmüş, 34 kişi yaralanmıştı. Mahkeme, dört hafta süren duruşmalar sonucunda, soruşturmadaki tüm unsurların saldırının sorumlusu olarak Carlos’u gösterdiğine kanaat getirmişti.

68 yaşındaki Carlos, daha önce de 1975’teki üç cinayet ve 1982-83 yıllarında 11 kişinin öldüğü 191 kişinin yaralandığı dört saldırıdan dolayı iki kez en yüksek hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Carlos, 1974’teki olaydan 43 yıl sonra Paris’teki yeni davayı “önceden karar verilmiş siyasi bir dava” olarak değerlendirmişti.

Geçen yılki karara itiraz eden Carlos’un avukatlarından Francis Vuillemin, AFP’ye yaptığı açıklamada “Bu dosyada çok şaşırtıcı kırılganlıklar var: güvenlik servisleri tarafından manipüle edilmiş tanıklıklar, yalancılar, sahte deliller... Hepsini ortaya çıkardık, beraat isteyeceğiz” dedi.

Paris’teki 1974’te Saint-Germain mahallesinde bir galeride el bombalı saldırı düzenlenmişti. Bu saldırı, Paris’te tutuklanan Japonya Kızıl Ordusu’nun bir üyesinin serbest bırakılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyordu.

Carlos’un 1979’da El Watan El Arabi dergisinde çıkan bir mülakatta saldırıyı üstlendiği iddia edilmişti, ancak Carlos daha yaptığı bir açıklamada hiçbir zaman böyle bir mülakat vermediğini ifade etmişti.