70 Fransız parlamenterden HDP’ye yönelik kapatma tehdidine tepki

Fransız parlamentosunun 70 üyesi ortak bir bildiri ile HDP’ye yönelik kapatma tehdidine tepki göstererek, “Erdoğan’ın Türkiye’si HDP’yi kapatarak, hukuk devlet ile nihai bir şekilde bağlarını koparmış olacaktır” dedi.

Fransız Humanité gazetesinde yayınlanan ortak bildiride, 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkileri devam ederken, “RT Erdoğan'ın otoriter manevraları hızlanarak Türk demokratik kurumlarının sürdürülebilirliğini tehdit ediyor” denildi.

Bu “hızlandırılmış ayrışmanın” simgesinin HDP’ye yönelik 7 mart 2021’de başlatılan kapatma davası olduğunu belirten parlamenterler, gasp edilen HDP’li belediyeler ve tutuklanan HDP’li yöneticileri de hatırlattı.

Aralarında HDP’li eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş’ın da olduğu tutuklamalar ve gasplarla Erdoğan’ın “otoriter stratejisinde yeni bir sayfa açtığını” ifade eden parlamenterler Erdoğan’ın hedefini açık bir şekilde gösterdiğini vurguladı: “En kararlı rakiplerden kurtulmak için manevra yaparak ne pahasına olursa olsun gücü elinde tutmak.”

Bildiride, “Ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce HDP'yi yasaklayarak Erdoğan'ın Türkiye'si nihai bir şekilde hukuk devletinden kopmuş olacaktır” diye vurgulandı.

Fransız parlamenterler, bildiride HDP’ye desteklerini ifade ederken, “Türkiye'de çoğulculuğun yaşayabilmesi için HDP'nin savunduğu toplumsal projenin somutlaştırılmaya devam etmesi şarttır. Halkların Demokratik Partisi, toplumsal ilerlemeden, ekolojiden ve kadınların özgürleşmesinden yana tutumunu açıkça ortaya koymuştur. Bizim de tamamıyla paylaştığımız herkesin bir arada yaşamasına izin veren etnik ve dini farklılıklara saygı duyuyor” dedi.

Parlamenterler şu çağrılarda bulundu:

Bu sürecin derhal durdurulmasını ve başta iki eşbaşkan Pervin Buldan ve Mithat Sancar olmak üzere bu siyasi partiye, aktivistlerine, seçilmişlerine, liderlerine yönelik her türlü zulmün son bulmasını tüm ciddiyetimizle talep ediyoruz.

Türkiye'nin önemli bir ortağı ve NATO içindeki müttefiki olan Fransa Hükümeti'ni bu prosedürü en üst düzeyde kınamaya çağırıyoruz.”