1600 Filistinli tutsak açlık grevinde

1600 Filistinli tutsak açlık grevinde

Filistin Yönetimi Tutuklu Sorunları Bakanı Ýssa, siyonist Ýsrail'in hapishanelerinde tutuklu bulunan 1600'den fazla Filistinli 17 Nisan'da açlık grevine başlayacaðını duyurdu.

"Ýsrail cezaevlerindeki durum oldukça ciddi ve endişe verici" sözleriyle hapishanedeki kötü yaşam koşullarının altını çizen Bakan, grevin Filistinlilerin herhangi bir suçlama yapılmadan hukuksuz bir şekilde alıkonulmasına karşı dikkat çekmek amacıyla yapıldıðını belirtiyor.

Kitlesel açlık grevi aynı zamanda mahkumlar günü de olan salı günü başlayacak. Grev "Onurumuzlar yaşarız" sloganı ile yapılacak.

Ýnsan Hakları Örgütü Addameer'in verilerine göre Ýsrail hapishanelerinde toplam 4,600 tutsak bulunuyor. 300'den fazlası ise idari tutukluluk kapsamında içeride bulunuyor.

Halihazırda idari tutuklulukta bulunan 27 yaşındaki Bilal Dilab ve 34 yaşındaki Thae'r Halahi 46 gündür açlık grevinde. Saðlık görevlileri her ikisinin de durumunun oldukça kötü olduðunu ifade ediyor ve acilen sivil bir hastaneye kaldırmalarının gerekliliðinin altını çiziyor.

Ýdari tutuklu olarak bulunan Khadar Adnan 66 gün, Hana Shalabi ise 43 gün süren açlık grevleri sonucunda şartlı olarak salıverilmişti.

Salıverilmesini bir "zafer" olarak niteleyen Shalabi, çıktıktan sonra açlık grevini "tutsakların bir şeyler elde edebileceði tek yol" olarak nitelemişti.

ANF NEWS AGENCY