16 ülkeden Irak'a 'sert müdahale' kınaması

Irak'ta diplomatik temsilcilikleri bulunan 16 ülke, göstericilere orantısız güç kullandığı için Irak'ı kınadı ve uyardı.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Divaniye, Nasıriye, Zikkar, Mussena, Missan, Babil kentlerinde hizmet yetersizliği, işsizlik, yolsuzluk yapanların yargılanması için başlayan Ekim 2019'da başlayan gösteriler Irak güvenlik güçleri ve polisinin saldırılarına rağmen sürüyor. Gösteriler dördüncü ayını tamamlamak üzere. Şimdiye kadar Irak güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaklaşık 600 yüz gösterici öldürüldü, 25 bini aşkın gösterici yaralandı. Göstericilere öncülük ediyor gerekçesi ile 28 gösterici kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen suikastlar sonucu öldürüldü. 56 gösterici kaybedildi.
Irak’taki siyasi parti, liste ve farklı inançlar adına siyaset yapanların birçoğu göstericilere destek verdi;  erken seçimin yapılarak yeni bir hükümetin kurulmasını istedi. Göstericilere destek verdiğini açıklayanların başında Şii Lider Mukteda El Sadr ve Irak’ı Şii Dini Lider Ali Sistani geliyor.

SADR, SALDIRILARIN ATEŞİNİ FİTİLLEDİ

Mukteda El Sadr, 24 Ocak’ta Irak’taki yabancı güçlerin çıkarılması için taraftarları ile bir gösteri yaptı. Gösterinin ardından şimdiye kadar destek verdiğini söylediği gösterilerden desteğini çektiğini açıkladı ve taraftarlarının meydanlardan çekilmesini istedi.
Sadr’ın bu açıklamasından sonra Irak güvenlik güçleri ile polisi yaklaşık 4 aydır gösteriler tarafından ele geçirilip çadırlar kurulan meydan ve alanlara yönelik sert müdahalelerde bulunmaya başladı.

GÖSTERİCİLER DİRENİYOR

Irak güvenlik güçleri, 25 Ocak'tan bu yana Zikar vilayetinin kent merkezi Nasıriye'deki El-Habubi Meydanı'nda toplanan göstericileri dağıtmaya ve meydandan uzaklaştırmaya çalışıyor. Göstericiler ise polis ve güvenlik güçlerinin müdahalesine karşı meydanları koruyarak gösterilerini sürdürüyor.
Güvenlik güçlerinin sert müdahalesine rağmen alandan çıkmamak için direnen protestoculardan çok sayıda kişi yaralandı.
Hastane kaynakları, güvenlik güçlerinin kullandığı göz yaşartıcı gaz nedeniyle fenalaşan 30 göstericinin tedavi altına alındığını belirtti.
Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda eylemciler de güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen protestolarını sürdürüyor.

'SADR İHANET ETTİ'

Göstericiler Koordinasyon Komitesi, yayımladıkları yazılı açıklamada, Sadr'ı desteğini çektiği için ihanetle suçladı.
Sadr’ın desteğini çekmesine rağmen gösterilerin devam etmesi, meydanların halk tarafından ortaya çıkan irade tarafından yönetildiğini gösteriyor.

16 ÜLKEDEN UYARI VE KINAMA

Irak'ta diplomatik temsilcilikleri bulunan, aralarında ABD, İngiltere ve Fransa'nın yer aldığı 16 ülke, göstericilere yönelik aşırı güç kullanımına tepki göstererek, sorumlular hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu.
ABD, Almanya, Çekya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Kanada, Macaristan, Norveç, Polonya ve Romanya'nın Irak'taki temsilcilikleri, göstericilere yönelik orantısız şiddeti kınamak amacıyla ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, "Irak güvenlik güçlerinin 24 Ocak'tan bu yana Bağdat, Nasıriye ve Basra vilayetlerinde devam eden barışçıl gösterilere aşırı güç kullanarak müdahalesinin ölümlere neden olmasını kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Hükümetin verdiği sözlere rağmen güvenlik güçlerinin gerçek mermiyle göstericilere ateş açtığının vurguladığı açıklamada, çok sayıda kişinin öldüğü veya yaralandığı, bazılarının ise kaçırıldığı ifade edildi.
Açıklamada, "Irak Anayasası'nda belirtildiği üzere toplantı ve barışçıl gösteri hakkına saygı duyulması, Ekim ayından bu yana gösterilerde ölen 500 kişi hakkında gerekli soruşturmanın yapılması" çağrısında bulunuldu.