150’yi aşkın Rus diplomata sınırdışı

ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere çok sayıda ülke ve NATO, Rusya’ya karşı koordineli bir tepkiyle 150’yi aşkın diplomatı sınırdışı etme kararı aldı.

Büyük Britanya’da eski Rus casus Sergey Skripal’ın zehirlenmesi ardından ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri misillemede bulundu. Zehirlenme olayından Rusya sorumlu tutuluyor. Rusya ise bu suçlamayı reddediyor.

Pazartesi gününden bu yana ABD, 18 Avrupa Birliği ülkesi, Ukrayna, Kanada, Norveç ve Avustralya, 121 Rus diplomatı sınırdışı ettiklerini açıkladı. Britanya daha önce 23 Rus’u sınırdışı etmişti.

Ayrıca Lüksemburg, Çarşamba günü Rusya büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Bununla birlikte Atlantik ittifakı NATO’daki Rus misyonunun yesi üyesinin akreditasyonlarının geri çekildiği bildirildi.

Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez bu düzeyde bir gelişme yaşanıyor. Koordineli bu tepki, Britanya’nın güney doğusundaki Salisbury’de 4 Mart günü eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Ioulia’nın zehirlenmesine bir yanıt olarak ortaya çıktı. Her iki kişi de hastanede tedavi altına alındı ve durumları kritik.