14 AB ülkesi, ABD ve Kanada'dan Rusya'ya karşı ortak hamle

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Kanada, Skripal olayını gerekçe göstererek Rus diplomatları sınır dışı etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB’nin 14 ülkesinin Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldığını açıkladı.

Fransa dört Rus diplomatı, İtalya iki diplomatı, Danimarka iki diplomatı, Almanya dört diplomatı sınırdışı etti. Polonya ve Lituanya da Rus diplomatları sınır dışı ederken, ABD “Rus casusu” olduğu belirtilen 60 kişiyi sınırdışı etme kararı aldı. Ayrıca Ukrayna 13 diplomatı sınırdışı ederken, bu kararları takiben Kanada'dan da bir tepki geldi. Kanada, dört Rus diplomatı sınırdışı ettiğini açıkladı. 

Sınırdışılar İngiltere’nin güneyindeki Salisbury’de 4 Mart günü Sergey Akripal ve kızının zehirlenmesine tepi olarak gelişti. Bu olaydan Rusya sorumlu tutuluyor. Moskova ise saldırıda bir sorumluluğu olmadığını söylüyor. İngiltere tepki olarak 23 Rus’u sınırdışı ederken, Moskova da missileme olarak aynı sayıda İngiliz’i sınırdışı etmişti.

Geçen Perşembe akşamı İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir araya gelmişti.

Daha sonra da Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptığı bir açıklamada bazı AB üyesi ülkeler çekinceli olsalarda, Salisburry’deki saldırının arkasında Rusya’nın olduğunu söyledi. Bu açıklamaların yapıldığı sırada Avrupa Birliği, Moskova’daki elçisinin danışmak için çağırdığını duyurdu.

Cuma günü Avrupa başkentlerinden gelen tepkiler daha da netlik kazandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiliz topraklarındaki saldırı ardından “AB ve üye devletlerin koordineli ve kararlı bir yanıt” vermesi gerektiğini söyledi. Merkel ve Macron, ortak tepkiden yana tutum belirtirken, Letonya, Lituanya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka, Moskova’ya karşı tedbire hazırlandıklarını açıklamışlardı.